Čet. jul 2nd, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

U Leskovcu održan 3. turnir u rukometu na pesku

8 min traje čitanje

Proteklog vikenda u Leskovcu je održan 3. turnir u rukometu na pesku. Ove  godine Leskovčani su imali čast da dobiju zvanje „međunarodni“ što su i opravdali kako ekipe kažu. Veliki odziv, prelepo druženje i „južnjačka“ atmosfera.

Turnir su otvorile ekipe Osvajača i Vukova gde su Vukovi bili bolji 2:0 (14:8, 14:12) u grupi B.

Što se tiče grupe A, veoma zanimljive ekipe, 2areg koji važi za jedan od boljih srpskih klubova uzeo je učešće na ovom turniru i opravdano bio prvi u grupi nakon stopostotnog učinka (2areg – Dubočica 2:0, BHC Pivarac – 2areg 0:2, 2areg – Prečka breaks 2:1.

Novitet na turniru je novoformirana ekipa BHC Pivarac iz Jagodine koja je došla na turnir prvenstveno zbog druženja, u grupi su bili 3. odmah iza sjajnih ekipa 2arega i Prečka Breaks-a, da bi poslednja bila ekipa Dubočice 54.

U grupi B, Student je bio na vrhuncu zadatka i slavio u sva 3 meča (Student – BHC Asti 91 2:0, Student – Osvajači 2:0, Vukovi – Student 0:2).

Kod žena u grupnoj fazi najbolja je bila Slovačka ekipa Senec – Cannabis ED koja je očekivano uzela 1. mesto. Druge su bile „Prečkice“, treće su bile devojke iz ekipe Lyulin koja dolazi iz Bugatske dok je Srpska ekipa Topličanina uzela poslednje mesto u grupnoj fazi.

Na kraju BHC Student je opravdao ulogu favorita i „pokupio“ 262 boda koja i te kako znače. Kod žena prva ekipa bila je 2areg iz Bačke Palanke koja je uzela 10 manje.

Organizatori turnira bili su Marjan Golubović, Miloš Radojičić i kancelarija za mlade grada Leskovca.

SLIKE MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU:

Slike: Beach Handball Leskovac

EKIPE (Hronološki):

BHC Student:

BHC Student je osnovan 2018. godine. Tada su momci krenuli sa promocijom rukometa na pesku među studentskom populacijom. Prošle godine učestvovali su na dva turnira i oba puta su bili 4. Ove godine došlo je do proširenja ekipe što je omogućilo da se upišu prvi EBT bodovi na inostranom turniru – Zagreb Openu. Na domaćim turnirima osvojili su 3 zlatne i jednu bronzanu medalju. Individualno su imali najboljeg golmana turnira u Zagrebu, najboljeg igrača u Apatinu i Leskovcu i najboljeg strelca u Bačkoj Palanci. Igrači BHC Studenta učestvovali su na prvom univerzitetskom Evropskom prvenstvu u Zagrebu ove godine gde su osvojili srebrnu medalju. Najbolji igrač turnira takođe je bio iz ove ekipe. Ove godine osvojili su prvo mesto u Leskovcu.

BHC 2areg:

Ekipa Bhc 2areg je godinama unazad najbolja Srpska ekipa u rukometu na pesku, što potvrđuju 3 učesća na završnom turniru EBT Finals u poslednje 4 godine. Prošla sezona je bila najuspešnija do sada, koju su zavrpili na 11-om mestu EBT rang liste, osvojivši turnire u Novom Sadu, Bratislavi, i Mađarskom gradu Salgotarjan, a uz to su osvojili 5. mesto na EBT Finals. Ovo je bio njihov prvi dolazak u Leskovac gde su osvojili 2. mesto.

Prečka Breaks:

Prečka Breaks je osnovana 2015 god. Članovi su bivši i sadašnji reprezentativci Srbije u rukometu na pesku. Vole pesak i tu su bili zbog zabave… Rezultat je bio u drugom planu. Ove godine osvojili su 3. mesto u Leskovcu.

BHC Asti 91:

Najbolja Bugarska muška ekipa u rukometu na pesku učestvovala je u Leskovcu i zauzela veliko 4. mesto. Spoj iskusnih momaka koji igraju rukomet u dvorani a naravno i na pesku duži niz godina. Trenutno je najbolja ekipa u Bugarskoj, gde čak imaju reprezentativce svoje zemlje u rukometu na pesku. Ekipu vodi iskusni strateg Samet Murtazali koji je i ujedno Selektor muške Bugarske reprezentacije u rukometu na pesku.

BHC Pivarac:

Ekipa BHC “Pivarac” nastala je idejom da se podigne svest o već sada vrlo popularnom sportu “Beach Handball”. Ekipa je pod pokroviteljstvom rukometnog portala “Rukometni žurnal. Ekipa ima sedište u Jagodini. Pitate se zašto baš ime “Pivarac”. To je stari naziv za RK Jagodinu koja ima veliku istoriju iza sebe, želja igrača je da se podigne svest o rukometu, ali ovoga puta na pesku. Osnovali su ovaj kolektiv gde ga čine profesionalni igrači dvoranskog rukometa. Cilj ekipe bio je da upozna različite kulture, ljude i pre svega druženje. BHC Pivarac je verifikovan od strane asocijacije Beach Handball-a gde mogu da se takmiče za EBT bodove. Došli su u “okrnjenom” sastavu i osvojili veliko 5. mesto.

BHC Vukovi:

I ove godine na turniru u Leskovcu učestvovala je lokalna ekipa iz grada gde se i organizovao turnir. To je spoj iskusnih rukometaša u dvorani i igrača koji vole ovaj sport. Ovo ne njihov 3. nastup na turniru, 2017. godine su osvojili turnir, dok prošle godine su zauzeli 2. mesto. Ove godine došli su u malo izmenjenom sastavu, ali na kraju 6. mesto za Leskovčane.

BHC Osvajači:

Ekipa “Osvajači” dolazi iz Leskovca i to je spoj sadašnjih rukometaša u dvorani i rukometnih sudija iz Leskovca. Ekipa je ove godine bila u malo izmenjenom sastavu, ali i ove godine su imali velike ambicije ali na kraju tek 7. mesto.

BHC Dubočica 54 2:

NIJE UČESTVOVALA

ŽENSKA KATEGORIJA:

BHC 2areg

BHC 2areg je najuspešnija ženska ekipa u rukometu na pesku u Srbiji. U svojoj petogodišnjoj istoriji ova ekipa broji više od 10 osvojenih titula na međunarodnim turnirima. Ove godine devojke su prvi put u istoriji predstavljale Srbiju na najelitnijem klupskom takmičenju EBT Finals, gde su zauzele odlično šesto mesto. Prvo učešće na turniru u Leskovcu za ovu ekipu predstavljao je izazov gde su apsolutno zasluženo uzele 1. mesto.

BHC SPORT Club Senec – Cannabis energy drink:

Cannabis je Slovačka ekipa u rukometu na pesku koja duži niz godina igra ovaj sport. Tim je sačinjen od većinu Mađarskih igračica koje su igrale u Đeru a sada igraju rukomet na pesku za ovaj Slovački tim. Ove godine imaju dva osvojena turnira i to u Slovačkoj, a na turniru u Novom Sadu završile su na 2. mestu. U Leskovcu su uzele takođe 2. mesto.

BHC Prečka Breaks:

Ženska ekipa BHC “Prečka breaks” – “Prečkice” dolaze iz Beograda. Svoj put započele su 2017. u Novom Sadu i od tada su sve bolje i bolje. Sa glavnim ciljem da se promoviše ovaj sport došle su prvi put u Leskovac i uzele 3. mesto, kako kažu bilo je puno zabave kako na terenu, tako i van njega. Nakon prvog inostranog turnira na kojem “Prečkice” učestvuju, Salgo Cup, u Leskovcu je sve izgledalo mnogo lakše.

BHC Niki Sport Slivnitza:

Ženska ekipa u rukometu na pesku Niki Sport ove godine učestvovala je na turniru u Leskovcu i uzela 4. mesto. Spoj iskusnih rukometašica koje nastupaju u Bugarskom šampionatu, a i naravno Bugarske igračice koje igraju u Srbiji. Ekipa u svojim redovima ima reprezentativke u ovom sportu, veoma kvalitetna i iskusna ekipa. Nastupale su na nekoliko turnira u Srbiji, a evo ih i prvi put u Leskovcu, gde kako kažu, bilo je fenomenalno iskustvo.

BHC Lyulin-2019:

Na turniru u Leskovcu učestovala je novoformirana ekipa u rukometu na pesku. Ekipa HC” Lylin-2019″ koja od ove godine igra ovaj sport. Spoj iskusnih igračica koje igraju rukomet i koje žele da se oprobaju u ovom sportu. Do sada su nastupale na Međunarodnom turniru Aleksandrupois – Grčka i zauzele su 1. mesto što je za prvi turnir na kojem su nastupali veliki uspeh. Bugarke su na ovom turniru zauzele 5. mesto.

BHC Nikita:

Ekipa koja je i prošle godine učestvovala na turniru u Leskovcu gde su završile na 2. mestu, pokazale su tada odličnu igru. Ove godine su završile na tek 7. mestu. Ekipa je spoj sadašnjih i bivših rukometašica.

BHC Topličanin:

Prošlogodišnje osvajačice na turniru u Leskovcu. I ove godine ŽRK Topličanin je bio na turniru u Leskovcu. Spoj iskusnih rukometašica koje se takmiče u Super B Rukometnoj ligi i žele da se opet oprobaju u ovom sportu. Ove godine na turniru su bile u proširenom sastavu, sa još igračica koje su iskusne i već poznaju “čari” peska. Najavljivale su visok plasman ali za ekipu iz Prokuplja poslednje mesto.

Službena lica:

Anja Pantić – Irena Anđušić (Sudije):

Međunarodni i internacionalni sudijski par koji iza sebe ima pet Evropskih prvenstava, Champions Cup na Kanarskim ostrvima, tri EBT Finals kao i Svetske igre. Predstoji im odlazak na Mediteranske igre nakon Leskovca što će upotpuniti peščanu sezonu koja je na samom izmaku.

Lena Gojavić – Tea Vidović (Sudije):

Lena Gojavić i Tea Vidović dolaze iz susedne zemlje Hrvatske. Iako zvanično nisu par, dobro se slažu što se tiče odluka. Iza njih su tri EBT finala, dva Champions Cupa, dva Evropska prvenstva, Studentsko evropsko prvenstvo i Olimpijske igre mladih. Ovogodišnju sezonu završavaju u Leskovcu gde su pokazale da je rukomet na pesku sport koji spaja ljude.

Slađana Žigić – Emilija Mihajlović (Sudije):

Još jedan EHF sudijski par Iz Srbije bio je na turniru u Leskovcu. Sudije koje su svoju međunarodnu karijeru započle 2017. godine na Champions Cup-u. Takođe delile su pravdu na Evropskom prvenstvu za uzrast do 18 godina u Ulcinju. Iza sebe imaju nekoliko odsuđenih međunarodnih i nacionalnih. Kako kažu organizatori turnira, čast je što su se ove dve šarmantne devojke pojavile i uveličale ovaj događaj.

Megi Kaneva – Ralitsa Todeva (Sudije):

Još jedan par koji je delio pravdu na turniru u Leskovcu. Evropske sudije koje duži niz godina dele pravdu širom Evrope, ova godina je njihova prva u Leskovcu. Sudile su EBT Finale 2016 i Champions Cup 2018 godine, što se može izdvojiti kao neki od njihovih najvećih uspeha.

Lazar Miškov (Delegat):

Lazar Miškov je rođen u Bačkoj Palanci 03.05.1978. godine. U rukometu na pesku je od 2012. godine kada je pokazao da će biti veoma uspešan u svom poslu. O tome govori da je 2014. godine položio na mastersu u Solunu za EHF bedz. Bio je i delegat u Solunu na tom mastersu, takođe i na kadetskom prvenstvu Evrope u Portugalu u mestu Nazare. Bio je i deo velikog istorijskog Evropskog univerzitetskog prvenstva u rukometu na pesku u Zagrebu. Treba reći da je prisutan na svim većim Evropskim takmičenjima u okviru EBT-a. Veliki turniri gde je bio delegat: Budapest Cup, Salgo, Novi Sad, Calise Cup, Senec, Plock, Jarun Cup, turniri u okviru prvenstva Hrvatske i Final 4 hrvatskih prvenstva, pored toga bio je i u Kikindi i Apatinu. Imao je čast da u Holandiji na jedinom turniru koji se održava u hali, Limburg, bude delegat. Tu je i veliki turnir na otvorenom Primorsko Open. Što se tiče Srbije ovaj uspešni delegat je član rukometne komisije na pesku RSV-a od 2016. godine. Kako sam kaže živi za ovaj sport. Vredi napomenuti da je ove godine bio organizator turnira u svom rodnom gradu, u Bačkoj Palanci. Pored Miškova na turniru je bila Jelena Rakonjac Erić koja je bila zadužena da sve protekne u najboljem redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen