Uto. maj 26th, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Rukomet na pesku – lepota igre

6 min traje čitanje

Rukomet na pesku je sport koji od početka svog postojanja vrlo brzo dobija na popularnosti i koji se igra širom sveta. Na svim kontinentima postoje ekipe rukometa na pesku. Kako je reletivno mlada sportska disciplina rukomet na pesku još uvek nije dostigao profesionalni nivo ali kako je sve više zainteresovanih za ovaj sport sigurno da ka tome i teži. Ono što rukomet na pesku izdvaja u odnosu na druge sportove je njegova atraktivnost i brzina igre.

Prvo pitanje koje se može čuti na pomen rukometa na pesku je „Kako se vodi lopta?“. Savremeni dvoranski rukomet se skoro u potpunosti zasniva na brzim dodavanjima između igrača i brzim prenosom lopte od pozicije do pozicije. To dalje dovodi do zaključka da se i u dvoranskom rukometu sve manje i manje vodi lopta i da je glavni cilj ekipa brza tranzicija lopte i postizanje brzog gola.

Pre nego što pročitate odgovor na čuveno pitanje „Kako se vodi lopta u rukometu na pesku?“ zapamtićete vrlo zanimljivu stvar vezanu za aktivnosti pre početka igre loptom.

Pre početka utakmice pristupa se žrebu kome prisustvuju kapiteni ili jedan od zvaničnih predstavnika ekipe, ali žreb se razlikuje u odnosu na dvoranski rukomet. Žreb započinje igrom „papir – kamen – makaze“. Predstavnik ekipe koji dobije žreb ima pravo da bira stranu za izmenu igrača ili gol na koji želi da napada. Predstavnik ekipe koji je izgubio žreb takođe ima pravo da bira. Dakle, ako je kapiten koji je dobio žreb izabrao stranu, drugi kapiten bira da li će da brani gol na kome se ekipa zagrevala ili će da bira suprotni gol. Tu opet dolazi do izražaja fair-play gde svaki predstavnik ekipe može da bira za svoju ekipu najbolju opciju u tom momentu. Dolazimo do razlike u žrebu u odnosu na dvoranski rukomet, gde na žrebu kapiteni donose lopte sa kojima žele da igraju. Svaki meč na pesku se igra sa oficijalnim loptama tako da svaka ekipa ima iste uslove u igranju sa loptom. Takođe u dvoranskom rukometu, kapiten koji je dobio žreb bira stranu izmene ili napad, dok onaj koji je izgubio žreb nema pravo izbora.

LOPTA i IGRA LOPTOM i PASIVNA IGRA – Kao i u dvoranskom rukometu gde razlikujemo lopte za muškarce i lopte za žene ista razlika se pravi i u rukometu na pesku. Na zvaničnim evropskim i interkontinentalnim takmičenjima razlikujemo lopte za muškarce dimenzija 54cm – 56cm i težine 350g – 370g i lopte za devojke dimenzija 50cm – 52cm i težine 280g – 300g

Kako nas u toku leta kiša zna iznenaditi, a mečevi se moraju odigrati jer smo ograničeni vremenskim tajanjem turnira i velikim brojem utakmica u toku dana, italijanski proizvođač lopti Trial ove sezone će nam prezentovati nove lopte za rukomet na pesku prilagođene i kišnim uslovima. Priliku da osete čari novih lopti „peskaši“ će imati već na Mastersu koji je planiran da se održi na Kipru u periodu od 4./7. Juna, a potom će i igrači U16 igrati sa istim loptama na planiranom evropskom prvenstvu u Italiji od 8./11. Jula.

I sada konačno stižemo do odgovora na pitanje sa početka teksta!

KAKO SE VODI LOPTA?

Dozvoljeno je udariti, gurnuti, baciti ili zaustaviti loptu otvorenom ili zatvorenom šakom, takođe dozvoljeno je sve to isto uraditi koristeći rame, glavu, torzo, koleno ili natkolenicu. Bacanje za loptu koja leži ili se kotrlja je takođe dozvoljeno. Kada se lopta ispusti na pesak mora se u roku od 3 sekunde podići ukoliko se ne nastavlja sa rolanjem lopte po pesku ŠTO SE SMATRA VOĐENJEM I DRIBLINGOM. Znači postoji i vođenje i driblanje u rukometu na pesku samo što ga „peskaši“ koriste samo kada nemaju drugog izbora.

Kada se lopta ispusti na pesak može se jednom rukom ili naizmeničnim korišćenjem leve i desne ruke rolati (gurati) po pesku. Kada se lopta uhvati u šaku tog momenta prestaje vođenje ili dribling i lopta se u roku od 3 sekunde mora izbaciti. Dakle, držanje lopte u ruci dozvoljeno je samo 3 sekunde. Takođe, dozvoljeno je napraviti maksimum 3 koraka sa loptom u ruci nakon čega se mora dodati ili šutirati na gol protivnika. Nije dozvoljeno loptom dotaći pesak a da se lopta i dalje nalazi u šaci i pod kontrolom. Igrač koji želi izvesti vođenje loptu mora ispustiti iz ruke, odvojiti šaku od lopte, a ona ponovo može igrati sa njom.

Ono što često zbunjuje „peskaše“ početnike na njihovim prvim utakmicama na pesku je igra loptom koja leži u golmanovom prostoru. DA, u rukometu na pesku je dozvoljeno igrati loptom koja leži ili se kotrlja u golmanovom prostoru. Kako se igra loptom koja je u golmanovom prostoru? Jednostavno, pružanjem ruke prema lopti s tim što se ne sme dodirnuti linija golmanovog prostora ili pesak u golmanovom prostoru. Uskakanje po loptu koja leži ili se kreće po golmanovom prostoru je takođe dozvoljeno ali bez povrede golmanovog prostora.

Blokiranje lopte od strane odbrambenog igrača uskakanjem u golmanov prostor bez povrede istog je takođe dozvoljeno. Pad u golmanov prostor nakon bloka ili igranja loptom je dozvoljen.

Karakteristika rukometa na pesku je brzi završetak napada uz atraktivne poene i poteze. Igra loptom nije vremenski ograničena kao ni u dvoranskom rukometu, ali ukoliko ekipa nema rešenja u napadu, a odbrambena ekipa se korektno ponaša u odbrani i bez kontakta čuva svoj gol sudije će signalizirati pasivnu igru. Od momenta signalizacije za pasivnu igru ekipa mora završiti napad u roku od 5 sekundi. Dakle, u dvorani imamo 6 dodavanja, a na pesku imamo 5 sekundi za pasivnu igru. Sudije imaju pravo da oduzmu loptu i pre isteka tog vremena ukoliko ekipa nije iskoristila ukazanu priliku i 100% šansu za upućivanjem šuta ka golu. Isto kao i u dvoranskom rukometu.

POSTIZANJE GOLA – BODOVANJE – stižemo do najzanimljivije razlike u odnosu na dvoranski rukomet. Bodovanje postignutih golova vrši se u odnosu na atraktivnost šuta na gol. Poznato je da imamo šuteve koji se boduju sa 1 i šuteve koji se boduju sa 2 poena. Kako se rukomet na pesku velikom brzinom razvija u tehničko-taktičkom smislu sve je manje golova koji se boduju sa 1 poenom. Golovi koji se boduju sa 2 poena su golovi postignuti od strane golamana ili igrača specijaliste šutem iz polja za igru ili šutem sa gola na gol, golovi postignuti iz priuete i iz cepelina i golovi postignuti iz kaznenog udarca – „penala“ (šut sa 6m). Nešto što je najzanimljivije u rukometu na pesku je da se igra nastavlja odmah po izvođenju golmanovog bacanja, dakle nama polaska i izvođenja lopte sa centra terena.

Iz godine u godinu igrači i treneri se trude da prikažu što više atraktivnih poteza u toku meča. Svakako da su najinteresantniji i najatraktivniji golovi postignuti iz piruete (šut nakon izvođenja okreta u iznosu od 360 ) i iz cepelina (šut nakon hvatanja lopte koja se nalazi u vazduhu).

Video

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Rukometnog Žurnala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen