Uto. maj 26th, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Predlozi za organizaciju takmičenja u seniorskoj i mlađoj uzrasnoj kategoriji za sezonu 2020/2021!

6 min traje čitanje

TMK NA REGIONU FORMIRA SE PREMA ORGANIZACIJI 2. STEPENA SENIORSKE KONKURENCIJE

TERITORIJA KOJU POKRIVA ODREĐENA LIGA:

 • SUPER LIGA –TERITORIJA CELE DRŽAVE SRBIJE
 • SUPER B LIGA SEVER CENTAR – TERITORIJA KOJU POKRIVAJU AP VOJVODINA, GRAD BEOGRAD, BRANIČEVSKI OKRUG, PODUNAVSKI ORKUG, MAČVANSKI OKRUG, KOLUBARSKI OKRUG
 • SUPER B LIGA ISTOK ZAPAD – TERITORIJA KOJU POKRIVAJU AP KiM, ŠUMADIJSKI OKRUG, MORAVIČKI OKRUG, RAŠKI OKRUG, ZLATIBORSKI OKRUG, RASINSKI OKRUG, ZAJEČARSKI OKRUG, BORSKI OKRUG, PČINJSKI OKRUG, JABLANIČKI OKRUG, PIROTSKI OKRUG, NIŠAVSKI OKRUG, TOPLIČKI OKRUG
 • SUPER B LIGA SEVER ŽENE – TERITORIJA AP VOJVODINA I GRADA BEOGRAD
 • SUPER B LIGA JUG ŽENE – TERITORIJA AP KiM I SVIH OKRUGA KOJI NE PRIPADAJU AP VOJVODINA I GRADU BEOGRADU
 • PRVA (M/Ž) LIGA VOJVODINA – TERITORIJA AP VOJVODINA
 • PRVA (M/Ž) LIGA BEOGRAD – TERITORJA GRADA BEOGRADA
 • PRVA MUŠKA LIGA ŠUMADIJA – OKRUZI MAČVANSKI, KOLUBARSKI, ŠUMADIJSKI, MORAVIČKI, PODUNAVSKI
 • PRVA MUŠKA LIGA ZAPAD – AP KiM, OKRUZI RAŠKI, ZLATIBORSKI, RASINSKI
 • PRVA MUŠKA LIGA ISTOK – OKRUZI ZAJEČARSKI, BORSKI, BRANIČEVSKI, POMORAVSKI
 • PRVA MUŠKA LIGA JUG – OKRUZI PČINJSKI, JABLANIČKI, PIROTSKI, NIŠAVSKI, TOPLIČKI
 • PRVA ŽENSKA LIGA ZAPAD – AP KiM, OKRUZI MAČVANSKI,KOLUBARSKI, ŠUMADIJSKI, PODUNAVSKI, ZLATIBORSKI, MORAVIČKI, RAŠKI
 • PRVA ŽENSKA LIGA ISTOK – OKRUZI BRANIČEVSKI, BORSKI, POMORAVSKI, ZAJEČARSKI, NIŠAVSKI, RASINSKI, TOPLIČKI, JABLANIČKI, PIROTSKI, PČINJSKI
 • NIŽE LIGE IZ 3. STEPENA ĆE SE ORGANIZOVATI PREMA POTREBI AKO POSTOJI INTERES I TO NA PREDLOG RSV, RSB, RSCS

PREDLOZI ZA ORGANIZACIJU TAKMIČENJA U SENIORSKOJ I MLAĐOJ UZRASNOJ KATEGORIJI ZA SEZONU 2020/21

Seniorska takmičenja:

1.stepen (Super liga i Super B liga)

Predlaže se da se takmičenja organizuju tako da u Super ligi kod muškaraca takmiči 18 klubova, a kod žena 16 klubova. U obe konkurencije ne bi bilo doigravanja, svakako u obe konkurencije (muška i ženska) svoj status u prvom nivou 1. stepena takmičenja bi izgubile po 4 ekipe. Na ovaj način će se obezbediti dovoljan broj kvalitetnih utakmica i sredina za razvoj rukometa u celini a svakako da je najviši rang takmičenja nosilac promocije uz nacionalne selekcije.

U drugom nivou 1. stepena (Super B liga) takmičenja formirale bi se dve paralelno podeljene lige (sever – centar, zapad – istok kod muškaraca, sever i jug kod žena) koje bi imale po 16 klubova kod muškaraca i po 8 klubova kod žena, odakle bi u viši nivo svoje pravo na plasman ostvarile po dve najbolje plasirane ekipe, a status bi gubile takođe po dve ekipe. Liga kod muškaraca bi bila dvokružna a kod žena četvorokružna. Prvo podela je dobra zbog finansijskih uslova.

2.stepen (Prva liga)

U drugom stepenu (Prva liga) takmičenja formiralo bi se šest muških paralelnih liga (Vojvodina, Beograd, Šumadija, Zapad, Istok, Jug) sa po 10 klubova, i četiri ženske paralelne lige (Vojvodina, Beograd, Zapad, Istok) sa po 8 klubova. Odatle bi po dve najbolje ekipe igrale međusobno doigravanje za plasman u viši stepen takmičenja, a iz lige ukoliko postoji niži stepen takmičenja ispada poslednjeplasirana ekipa. Ligu Vojvodine u obe konkurencije vodio bi RSV, ligu Beograda u obe konkurencije vodio bi RSB, lige u muškoj konkurenciji Šumadija, Zapad, Istok i Jug te ženskoj konkurenciji Zapad i Istok vodio bi RSCS.

3.stepen i niži rangovi (Regionalne ili Razvojne lige)

Treći (Regionalne i/ili Razvojen lige) i niži stepeni bili bi organizovani po projektnom principu okružnih i međuokružnih organizacija, odnosno članova RSV, RSB, RSCS i RSKiM, oni bi predlagali način funkcionisanja i organizaciju tih liga, koje bi ako bi postojale imale prohodnost ka višim stepenima kroz baraž utakmice sa poslednjeplasiranom ekipom iz višeg stepena pripadajućeg regiona, ako je liga sastavljena od klubova koji pripadaju u više regiona onda prvoplasirana ekipa igra baraž sa ekipom koja je poslednjeplasirana u regionu na teritoriji kojoj pripada taj klub. Bilo koja ekipa iz ovih rangova takmičenja bez obzira na ishod baraža mora da ispuni posebne uslove za takmičenje u višem rangu takmičenja. Ovakav vid organizovanja liga je pogodan za razne mogućnosti širenja baze, čuvanja statusa seniorskog takmičenja, a bez ugrožavanja vitalnih sistemskih takmičarskih resursa, lige koje bi bile pod patronatom saveza a opet bi davale širinu klubovima koji nemaju kapacitete za više domete. I naravno iz ovih liga, kao i iz prethodnih bitno je utvrditi da pored takmičarskog rezultata mora da postoji značajan organizacioni rezultat i kapacitet, jer rezultat jeste bitan i neophodan kao merilo ali nije presudan za život kluba, što se u pregršt prilika pokazalo. I svakako da bi za razvojnu ligu bilo neophodno da u njoj učestvuju igrači do 21 godine, jer i sam zakon kaže da se razvoj igrača smatra do 21 godine.

Takmičenje mlađih uzrasnih kategorija

Takođe neophodno je da se na državnom nivou pokrenu juniorska (učestvuju igrači koji su godišta u konkurenciji za juniorsku reprezentaciju) i kadetska (učestvuju igrači koji su godišta u konkurenciji za kadetsku reprezentaciju) liga, time će se dobiti na kvalitetu razvoja juniorskih i kadetskih potencijala, kako za reprezentaciju tako i za klubove. Te lige morale bi da budu u bar dva ranga takmičenja, muška i ženska liga na nivou države (jedna muška liga sa 12 klubova i jedna ženska liga sa 10 klubova), i muška i ženska liga na nivou regiona iz drugog stepena takmičenja (šest muških liga sa po 10 klubova i 4 ženske lige sa po 8 klubova). Takmičenja mlađih kategorija u godištima do 14 i do 12 godina organizu se na državnom nivou po principu turnira kao i do sada, a način plasmana na državno prvenstvo određuju svojim aktima regioni kojima je povereno rukovođenje ligama drugog stepena takmičenja.

Veoma je važno postaviti sistemski juniorsku i kadetsku nacionalnu ligu, te četiri lige (dve muške i dve ženske) potpuno će razviti pored igrača i klubove, taj segment se vidi i kod drugih sportova sličnih po kapacitetu rukometu, fudbalske, košarkaške i odbojkaške lige mlađih kategorija na nacionalnom nivou značajno su razvile sportske kapacitete klubova. Tako će se desiti i u rukometu samo je važno istrajati u ideji da one funkcionišu i postoje. Prvi stepeni nacionalnih liga u juniorskom i kadetskom uzrastu moraju biti jedinstveni na nacionalnom nivou, dok će stepeni ispod biti široko razuđeni i regionalizovani do mere funkcionalnosti.

Za godišta koja koja su u prelaznoj fazi razvoja (do 14 i do 12 godina) ka nacionalnim selekcijama treba obezbediti kao i do sada prvenstvo na državnom  nivou turnirskog tipa te u svakom regionu gde je to moguće razviti neku vrstu takmičenja, bilo da je ligaško ili turnirsko.

Za sva godišta koja potpadaju mini rukometu (od 6 do 11 godina) organizovati mini lige po savezima, jer je to neiscrpan izvor obnove kadra u rukometu a opet nije poželjno da u tom dobu bude rezultatsko takmičenje, mada nije isključeno, treba naći balans potreba rukometa i dece u tom uzrastu.

SUPER LIGA MUŠKA
1.       VOJVODINA
2.       METALOPLASTIKA
3.       DINAMO
4.       ŽELEZNIČAR
5.       PARTIZAN
6.       NOVI PAZAR
7.       DUBOČICA
8.       RUDAR
9.       SPARTAK
10.   ŠAMOT
11.   KIKINDA
12.   OBILIĆ
13.   PROLETER
14.   CRVENA ZVEZDA
15.   JUGOVIĆ
16.   MAČVA
17.   RADNIČKI
18.   HAJDUK VELJKO

SUPER LIGA ŽENSKA
1.       BEKAMENT
2.       JAGODINA
3.       NAISA
4.       MEDICINAR
5.       ŽELEZNIČAR
6.       VRBAS
7.       VOJVODINA
8.       MLADOST NP
9.       ZAJEČAR
10.   RADNIČKI
11.   BOR
12.   MLADI RADNIK
13.   PANČEVO
14.   SLOGA
15.   TOPLIČANIN
16.   ORK BEOGRAD

SUPER B LIGA SEVER – CENTAR MUŠKA
1.       CRVENKA
2.       KOLUBARA
3.       JEDINSTVO
4.       MORAVA
5.       SIVAC
6.       VRBAS
7.       LAVOVI
8.       VOŽDOVAC
9.       SMEDEREVO
10.   REKREATIVO
11.   INĐIJA
12.   BANATSKI KARLOVAC
13.   RADNIČKI O
14.   SLOGA PM
15.   JABUKA
16.   UB

SUPER B LIGA ISTOK – ZAPAD MUŠKA
1.       KURŠUMLIJA
2.       MOKRA GORA
3.       BELA PALANKA
4.       ZLATAR
5.       JAGODINA
6.       TOPLIČANIN
7.       PRIBOJ
8.       VRANJE
9.       ŽITORAĐA
10.   JASTREBAC
11.   KRUŠEVAC
12.   METALAC
13.   RADNIČKI ĆU
14.   MLADOST
15.   VLASOTINCE
16.   ŽUPA

SUPER B LIGA SEVER ŽENSKA
1.       VOŽDOVAC
2.       KIKINDA
3.       BEOGRAD
4.       JUNIOR
5.       SREM
6.       SPARTAK
7.       RADNIČKI BG
8.       HALAS JOŽEF

SUPER B LIGA JUG ŽENSKA
1.       KUČEVO
2.       ĐERDAP
3.       ŽITORAĐA
4.       PIROT
5.       METALAC AD
6.       KOŠUTNJAK
7.       METALAC VA
8.       NAPREDAK

DRUGA LIGA VOJVODINA MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA BEOGRAD MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA ŠUMADIJA MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA ZAPAD MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA ISTOK MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA JUG MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DRUGA LIGA VOJVODINA ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

DRUGA LIGA BEOGRAD ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

DRUGA LIGA ZAPAD ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

DRUGA LIGA ISTOK ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
JUNIORSKA SUPER LIGA MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

JUNIORSKA SUPER LIGA ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

KADETSKA SUPER LIGA MUŠKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

KADETSKA SUPER LIGA ŽENSKA
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

PRIPREMIO: MIRKO ŠUMAN

2 thoughts on “Predlozi za organizaciju takmičenja u seniorskoj i mlađoj uzrasnoj kategoriji za sezonu 2020/2021!

 1. Za ovakvo objavljivanje i uzrujavanje celnuka pojedinih klubova i njihovih igracica, u vreme vandrednig stanja, podnecemo krivicnu prijavu protiv gore navexenih osoba!!!
  Pozz i ostanite kod kuce

 2. Ovakvim predlogom se samo puni kasa saveza,sto veca Super liga, vise kotizacija i troskova, ko god je iole upucen u rukomet svestan je da pola klubova Super lige sastavlja kraj sa krajem, izdrze koju sezonu pa se ugase, krecu od nule i tako u krug, primera je previse, od severa do juga Srbije. Treba jacati nize lige,osnivati klubove, pomagati njima, a ne samo siriti super lige, podizati klubove gore, ko ma para ide u visi rang, bez obzira kakav sastav ekipe ima, i sta ostaje dole? Iz godine u godinu sve manje klubova, a i da osnujes klub, sa kim da igras, kad nema lige… kako je krenulo, kroz par godina imacemo ukupno tri ranga takmicenja, osnujes klub i igras prvu ligu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Rukometnog Žurnala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen