Sre. apr 1st, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Mirsad Tursunović – “Čuvajte se korone i budite pametni!”

3 min traje čitanje

Iskreno, već smo polako zaboravili na njega. Naravno, samo novinari koji ne prate pomno rukomet, jer simpatizeri tog sporta u Labinu sećaju ga se iz vremena kad je stisnutim šakama obe ruke u staroj dvorani proslavljao svoje odbrane i golove saigrača.

Jasno, već sad mnogi znaju da donosimo priču o Mirsadu „Mići“ Tursunoviću, kojeg je na sever Evrope odveo posao:

  • Da, iz Labina sam krenuo da radim u Holandiji, a tek nakon toga u Finsku. Međutim, nakon nekog vremena moja fabrika se vratila u Hrvatsku, a ja sam ovde ostao i našao novi posao. Usput, doznao sam da ovde u Turkuu postoji rukometni klub, a kako sam imao više vremena slobodnog, javio sam se treneru Besimu Qerimiju, Kosovaru kojeg bi se mogla starija generacija sećati jer je igrao i jugoslovensku ligu. Nakon probe, rekli su mi da se priključim ekipi u narednoj sezoni.

Upitali smo Mićeta malo i o gradu:

  • Turku je jako lep grad, nešto malo manje od 200 hiljada stanovnika, najstariji grad u Finskoj pa se stvarno može puno toga lepog za videti. Ljudi su dosta korektni te iako im je drugi jezik švedski nakon finskog, mnogi govore tečno i engleski pa nisam imao problema pri dolasku, na terenu ni izvan njega.

Naravno, nezaobilazna tema ovih dana je i korona virus:

  • Da, i ovde je slična situacija, broj obolelih prešao je 500, a sumnja se da ih ima još. Prošlu nedelju smo trebali da igramo utakmicu, ali se liga prekinula do daljnjeg, a zatvoreni su i kafići, škole, sve, ulice su dosta puste. Kad je normalna situacija, parkovi su puni, dečja igrališta takođe. Moramo se svi paziti, ostajemo kući, eventualno u market i na posao i to je to. Do kad će trajati, niko ne zna, ali moje je mišljenje da barem dva meseca nećemo doći u normalu.

Vratimo se na rukomet – klub, liga, komentar?

  • Klub u kom igram zove se Abo IFK. Takmiči se u prvoj finskoj ligi, profesionalna je, ali ako gledamo da su prva dva najgledanija sporta hokej i fudbal, rukomet ne spada u taj tip profesionalizma. Mnogo se ulaže u rukomet, ove godine smo imali osam klubova, a za sledeću sezonu trebala bi nam da se priključe i dva kluba iz Estonije što bi ligu učinilo puno interesantnijom. Dvorane su manje, s po 500 gledalaca u proseku, ali su korektno popunjene pa bude navijačka atmosfera. Uz to, svi klubovi u ligi su stacionirani na jugu Finske pa nema gostovanja dužeg od dva sata vožnje, što je super.

Može li se to uporediti s Hrvatskom:

  • Kad bi gledali kvalitet lige, rekao bih da je finska prva liga negde između Premijer i Prve HRL u Hrvatskoj. Dakle, dva-tri kluba u našoj ligi bi se mogli korektno takmičiti s klubovima Premijer lige. Dosta se ulaže, ima stranih trenera i igrača, a gotovo u svakom klubu može se naći neko s Balkana, a kvalitet dižu i Šveđani te Rusi. Utakmice se često prenose, ide na bolje, iako naravno, treba još vremena kako bi to došli na viši nivo.

Stil igre, ima li sličnosti s takmičenjima u Hrvatskoj:

  • Puno je mekša odbrana, ne ide se tako jako fizički, a napadački se igra zaista brzo, napadi ne traju dugo, ima puno udaraca, a brzi centar je nešto čime se koriste svi. Problem su sudije, nije to neki kvalitet, jako često zna da se dogodi da je kriterijum koji je neujednačen pa je u Finskoj intencija dovođenja stranih sudija koji gledaju utakmice i planira se vršenje dodatne edukacije sudija.

Mirsad Tursunović, iako za rukometnog golmana tek 34-godišnjak (može da brani još nekoliko sezona), najstariji je igrač svoje ekipe, a na službenim stranicama opisuju ga kao osobu koja donosi mir mladim saigračima. „Mićo“ je za kraj poručio

  • Čuvajte se korone, budite pametni!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen