Sre. apr 1st, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Hrvatska osvojila “Croatia Cup 2020”

4 min traje čitanje

CROATIA-QATAR Croatia Cup 2020, Poreč, Žatika 5.1.2020

U poslednjoj utakmici Croatia Cupa 2020, hrvatska rukometna reprezentacija pobedila je Katar 33:28 i osvojila turnir. Ponovno je bilo mnogo uspona i padova u igri reprezentacije Hrvatske, ali  je pobeda ipak veliko ohrabrenje uoči početka EURA.

Nakon remija protiv BiH, i dan ranije pobede Katara nad tom reprezentacijom pred Hrvatskom je stajala naizgled jednostavan zadatak. Bilo kakva pobeda protiv Katara donela bi im titulu pobednika turnira Croatia Cup 2020. Ali svi koji malo bolje prate rukomet znaju da je Katar izuzeto jaka i moćna ekipa.

Španski stručnjak Valero Rivera koji već sedmu godinu vodi tu reprezentaciju iznenadio je malo izborom golmana na početku utakmice. Umesto očekivanog Danijela Šarića, među stative je poslao Rasheeda Yusuffa i pogodio. On mu je naime doneo osam odbrana u prvom poluvremenu od kojih je jedna bila sedmerac.

Malo nesigurnosti bilo je ponovno na početku utakmice u igri Hrvata. Katarci su držali stalno priključak, u jednom trenutku i poveli 6 :7, u 13. minutu. Ali je Hrvatska brzo odgovorila i vratila prednost na svoju stranu.

Selektor Lino Červar je dosta menjao odbrane, a u napadu rotirao gotovo sve što je napadački imao na klupi, nastojeći da reši neke dileme koje ga muče, ali i podednako da optereti sve igrače. Iskusna katarska reprezentacija kažnjavala je svaku hrvatsku grešku u obrani, a bilo ih je dosta. Pet minuta pre poluvremena imali su svoje drugo vođstvo 13:14. I uspeli su da ga ne samo sačuvaju do kraja nego i povećaju na plus dva 15:17. Hrvatska je u jedan sedmerac promašila još šest čistih prilika i tako zapravo olakšala posao Kataru.

Na početku drugog dela vukli su ih Luka & Luka – Cindrić i Stepančić. I nisu dopuštali da Katar pobegne na veću udaljenost jer su u jednom trenutku imali plus tri 15:18.

Zlatko Horvat je doneo izjednačenje u 39. minutu kod rezultata 20:20. Ali Katar nije posustao. Puno toga gradili su na svojoj čvrstoj, gotovo granitnoj odbrani. Pri tom im je pomogao i novi golman Mohamed Abidi koji je u 15 minuta nastavka upisao pet odbrana. Novo izjednačenje Hrvatska ima u 48. minutu 24:24. Ali iskusni španskii trener brzo zove minut odmora i vuče novog aduta s klupe- Hassana Mabrouka, 120 kilograma teškog Egipćanina s katarskim pasošem. Hrvatsku, to međutim nije zaustavilo Marin Šipić i Marino Marić donose dva pogotka prednosti, odnosno niz od četiri pogotka za redom. Pripomogao je dakako svojim odbranama i Matej Ašanin. Osam minuta pre kraja Hrvatska ima plus tri 28:25 i konačno je prodisala. Sve je tada funkcionisalo u igri Hrvatkse reprezentacije. I odbrana i napad i kontra.

Prvo ime utakmice svakako je bio Luka Cindrić koji je postigao osam pogodaka iz devet udaraca. Pet puta se među strelce upisao Luka Stepančić. Kod Katara najbolji Frankis Marzo s osam pogodaka.

HRVATSKA:  M. Šego 5/27, M. Ašanin 6/12 , M. Marić 3/3, D. Duvnjak 0/2, M. Hrstić 2/2, L. Stepančić 5/8, Z. Horvat 3/3, J. Šarac -, I. Karačić 0/2, J. Vekić -, Ž. Musa 1/1, M. Mamić 1/1, L.Cindrić 8/9, V. Matanović 3/4, D. Mandić 2/2, V. Ravnić 1/3, I. Martinović 1/2, M. Šipć 3/5

KATAR: D. Šarić -, M. Abidi 6/24, R. Yusuf 7+1/22, H. Mabrouk-, A. Madadi 3/5, R. Capote 3/7, F.Marzo 8/14, A. Abdalla 2/3, M. Hassaballa 1/1, M. Sassi 1/2, A. Berrached 1/2, Y. Sami 1/3, Y. Ali 7/7,H. Zouaoui1/3, A. Zakkar-,

CROATIA-QATAR Croatia Cup 2020, Poreč, Žatika 5.1.2020

Lino Červar, selektor muške seniorske reprezentacije:

  • Igrali smo mnogo čvršće, odgovornije i bila je to sigurno bolja predstava i to je put zapravo koji bi trebali slijediti. Dakle, u prvom poluvremenu naša obrana nije bila baš dobra, 5-1 je primila neke olake golove, tako da je to bio onaj slabiji dio igre u prvom poluvremenu. U napadu smo stvarali šanse, ali smo promašili dosta zicera. U drugom poluvremenu je došlo do velike promjene u smislu da je naša obrana postala mnogo čvršća. 15 minuta do kraja mi smo našli ključ obrane i to je bilo odlučujuće na ovoj utakmici.

Luka Stepančić, hrvatski reprezentativac:

  • Očekivali smo tešku utakmicu, borbenu, a s druge strane opet, oni imaju i španjolskog izbornika, dakle bilo je tu i taktičkog nadmudrivanja. Međutim, mislim da je izbornik u ove dvije utakmice vidio što može bolje, što je bilo dobro, na čemu još raditi i ja sam zadovoljan što smo osvojili ponovno ovaj kup i da idemo s tom pobjedom na EURO u dobrom ozračju.

1 thought on “Hrvatska osvojila “Croatia Cup 2020”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen