Uto. maj 26th, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Duško Simonović – “Ovaj virus je poremetio mnoge stvari – želimo da se vratimo u normalu što pre!”

6 min traje čitanje

Nezapamćena kriza izazvana pandemijom virusa korona zaustavila je veliki deo svakodnevnih ljudskih aktivnosti, među njima i sportska dešavanja.

Obustavljene su ili čak otkazane sezone u najgledanijim i najpopularnijim takmičenjima. Olimpijske igre. NBA. Liga šampiona. Liga Evrope. Vimbldon. Lige petice. Formula 1. Nastavite niz.

U kafkijanskom zapletu situacije vorholovskih 15 minuta globalne slave dočekao je fudbalski šampionat Belorusije, nimalo pretenciozno nazvan Premijer liga. Gledaoci željni loptanja brzo su naučili sve učesnike tamošnjeg prvenstva. Jer – bitno je da se okreće.

Svet sporta preživeo je svojevrsno tepih-bombardovanje i još uvek čekamo da se prašina slegne kako bismo procenili štetu koja se meri milijardama dolara. Bez dileme najveći potres izazvalo je pomeranje Olimpijskih igara u Tokiju za narednu godinu.

Manje države poput Crne Gore i njenih sportskih saveza teže osećaju i saniraju posledice neigranja, posebno u finansijskom smislu. Crnogorski olimpijski komitet kao krovna institucija domaćeg sporta užurbano vuče poteze u cilju konsolidacije i svođenja negativnih efekata višemesečnog prekida aktivnosti po saveze, klubove i sportiste na najmanju moguću meru.

Predsednik COK-a Dušan Simonović kazao je da su već pripremili određene strategije za povratak u normalu i trudili se da naprave uštede gde je to bilo moguće. Očekuje da će Crnu Goru u Japanu predstavljati najveći broj sportista do sada, a takođe veruje da će država učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne oporavak sporta u celini.

  • Pandemija je izazvala nesigurnost u svim sferama društva, širom svijeta. Ne bore se sa njom ništa bolje velike zemlje, kao što smo, nažalost, imali prilike da vidimo. Naša država je, mogu sada slobodno reći, uradila sjajan posao u smislu zaštite svojih građana, što je svakako bio najvažniji i prvi zadatak. Međutim, posljedice u ekonomskom smislu ćemo osjećati još dugo vremena. Ekonomski su pogođene sve privredne grane, a među njima i sport, jer kao što sam naglašavao sport nije samo aktivnost po sebi ili razonoda, već je ozbiljan sistem koji generiše velike prihode, a zapošljava i veliki broj ljudi, izjavio je Simonović.

Crnogorski olimpijski komitet je u stalnom, gotovo svakodnevnom, kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, Evropskim olimpijskim komitetom i nacionalnim olimpijskim komitetima, pogotovo iz regiona, kao i sa nacionalnim savezima.

  • Tu smo, u raznim diskusijama, pokušali da nađemo način za ublažavanje posljedica krize, naročito u finansijskom smislu. S tim u vezi, napravili smo i prijedlog mjera za ublažavanje negativnih efekata koje je koronavirus imao na sport u Crnoj Gori. Taj prijedlog je proslijeđen i Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu sporta i mladih, kao i nacionalnim sportskim savezima i nadamo se da će biti dobar osnov za pravljenje plana oporavka za sport, sportiste i sportske radnike u našoj zemlji. Takođe, Crnogorski olimpijski komitet je već, u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, usvojio određene strategije i planove, kazao je Simonović dodajući da su kao neposredne mere već odobrena bespovratna sredstva za sportiste Crne Gore, kroz olimpijske stipendije i grantove.

Podseća na izjavu predsednika MOK-a, Tomasa Baha, da će saniranje negativnih efekata izazvanih krizom uveliko zavisiti od značaja koji će vlade dati ogromnom društvenom kapitalu koji predstavlja sport kada je reč o dodeljivanju finansijske pomoći za oporavak privrede.

Ipak, crnogorski sportisti mogu računati na razne vrste pomoći sa najvećih međunarodnih sportskih adresa.

  • Što se naše olimpijske porodice tiče, već sam rekao da su odobrena bespovratna sredstva za naše sportiste, kroz stipendije i grantove. Vjerujem da će i država učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti sportiste i sportske radnike i pomogne oporavak sporta“, kaže Simonović i napominje da su već predložili neke od mera.

Simonović navodi da su sve grane sporta u Crnoj Gori direktno pogođene krizom – od saveza, klubova, sportskih udruženja, preko sportista, trenera, instruktora, fizioterapeuta, pa sve do službenog, administrativnog i tehničkog osoblja.

  • Obustava sportskih aktivnosti dovela je do gubitka prihoda, kako kod profesionalnog sporta tako i kod amaterskog, s tim što je kod amaterskog sporta ovaj efekat imao i imaće mnogo veće i dalekosežnije posljedice. Većina saveza, sportskih organizacija i mikro i malih preduzeća koja se bave sportskom djelatnošću ima problema i sa finansiranjem fiksnih troškova, jer se isti moraju plaćati bez obzira na pad prihoda, a mnogi od njih rade u teškim uslovima i nemaju nikakvih novčanih rezervi, ističe prvi čovek COK-a.

Postavljeno je pitanje jesu li preduzeti konkretni koraci povodom nedavno najavljene inicijative za osnivanje privatno-javnog fonda za finansiranje sporta, kao i da li su pronašli zainteresovane sponzore.

  • To je inicijativa koja je naišla na odobravanje i usmeni pristanak gotovo svih zainteresovanih strana, a dio je prijedloga mjera za ublažavanje negativnih efekata COVID-a 19 na sport. Nadamo se da ćemo uskoro imati i neke konkretne i formalne rezultate te inicijative, rekao je Simonović.

U Crnogorskom olimpijskom komitetu iskreno se nadaju da neće biti pomeranja OI i da će se održati naredne godine. Simonović smatra da će delegacija Crne Gore biti brojnija nego na prethodna tri nastupa, ali i da će ostvariti bolje rezultate.

  • Očekujem, a naši dosadašnji nastupi su to i pokazali, da imamo brojniju delegaciju nego na prethodnim igrama. Smatram da je ovo, ipak, dodatna šansa da spremniji i odlučniji dočekamo svi nove termine kvalifikacija, a nakon toga i nastup na OI, gdje će, u to iskreno vjerujem i nadam se, naši predstavnici ostvariti značajne rezultate, optimističan je Simonović.

Zbog pandemije Kovida-19 OI odgložene su prvi put u modernoj istoriji, ne računajući dva svetska rata. Postojeća situacija odglganja Igara za godinu dana nova je svima, od organizatora, preko takmičara do delegata, zato će samo vreme pokazati na koji način će se to odraziti na sportiste Crne Gore, ali i sportiste iz drugih zemalja.

  • Iskreno se nadam da naše djevojke i naši momci nijesu izgubili motiv, da su i tokom perioda krize, u skladu sa preporukama i mogućnostima, trenirali i pripremali se za nove termine kvalifikacija, kazao je Simonović.

COK će kao odgovorna organizacija obezbediti optimalne uslove.

Tokom razgovora neizbežno je bilo pitanje koliko je kriza finansijski uticala na COK i da li u toj organizaciji traže alternativne izvore za dopunu budžeta. Simonović ističe da su uspeli da sprovedu određene uštede u čemu im je pomoglo razumevanje iskazano od strane sponzora i partnera.

  • Uticala je mnogo. Međutim, Crnogorski olimpijski komitet je odgovorna organizacija, koja funkcioniše planski i savjesno, tako da smo se tokom ovog vremena trudili da napravimo uštede, gdje god je bilo moguće i gdje god nije ugroženo funkcionisanje rada i izmirivanje osnovnih finansijskih obaveza. Naišli smo i na razumijevanje od strane sponzora i partnera, koji su nam pomogli da funkcionišemo na najbolji mogući način, a time ne ugrozimo ni zdravlje zaposlenih, ali ni organizaciju kao cjelinu, objašnjava Simonović i dodaje:
  • Međutim, pred nama je najveći sportski događaj – Olimpijske igre, i stoga je važno da, u saradnji sa Vladom Crne Gore, MOK-om, sponzorima i partnerima, obezbijedimo optimalne uslove za kvalifikovanje i pripremu za Olimpijske igre, kao i za sam nastup na glavnom takmičenju u ovom olimpijskom ciklusu.

Predsednik COK očekuje dobijanje pomoći od strane države, ističući ohrabrujuće znake koje su dobili od Vlade i Ministarstva sporta i mladih. Na taj način ova organizacija biće svojevrsni “vetar u leđa” svim onima koji sa najvećim mogućim motivom veruju u najbolje rezultate i plasmane.

  • Imali smo i nekoliko sastanaka na kojima smo razgovarali o potencijalnim načinima podrške. Znam da država ozbiljno shvata sport i njegovu vrijednost za cjelokupno društvo, tako da vjerujem da na pomoć države, kao i uvijek do sada, sportski sektor može da računa, zaključio je Simonović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Rukometnog Žurnala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen