Sre. jul 8th, 2020

Rukometni Žurnal

Rukomet kreće odavde

Da li će RSS opet „nadmudriti“ Zakon?

4 min traje čitanje

Prošlo je više od 45 dana kada je Upravni odbor RSS rešavao takmičenja. Kamen spoticanja je broj klubova u Super Arkus ligi, pa je povodom toga organizovana još jedna sednica UO RSS, gde je predsednik RSS obećao pomoć ovom elitnom takmičenju sa milion dinara, pa će, verujemo, i ta stvar da legne kako treba. Pored tri miliona koje obezbeđuju klubovi i sponzori ove lige, biće više nego dovoljno za lagodno funkcionisanje pre svega organa lige.

Na toj prvoj sednici (prvoj posle ukidanja vanrednog stanja), UO RSS je doneo izmene Pravilnika o dozvoli za sezonu, tako što je skratio rokove za podnošenje molbe (1. jul) i izdavanja dozvole (8 dana od dana podnošenja). Iako sa sednica UO RSS malo toga bude objavljeno u Službenom glasilu RSS, 22.06.2020. je RSS na sajtu skrenuo „pažnju klubovima na promenu rokova u Pravilniku“. Sad i oni koji nisu znali, nadamo se da su saznali šta treba da rade do 1. jula. Bilo je lepo, a verujemo o korisno, da kada su već „skenuli pažnju“ na rokove iz ovog pravilnika, da su „skrenuli pažnju“ da se prijava za takmičenje takođe podnosi do 1. jula, ali pošto se taj propis nije menjao tri godine, verovatno nije bilo ni potrebno.

Uvidom u sajt RSS, u obrascu za prijavu za takmičenje u fusnoti se navodi da se prijava za takmičenje za prvi stepen dostavlja TK RSS, a za Sever – RSV, Centar – RSB, Zapad i Istok – RSCS. Koliko je nama poznato, a to piše i u Zakonu, „nadležni nacionalni granski sportski savez vodi sistem takmičenja u sportskoj grani za koju je osnovan.“ Izgleda da u RSS, ni posle više od 4 godine od donošenja Zakona o sportu, nisu se upoznali sa njegovim odredbama, te ne znaju ko vodi sistem takmičenja u rukometu. Možda su se rukovodili odredbom koja kaže „U ostvarivanju svojih ciljeva vezanih za vođenje sistema sportskih takmičenja, nadležni nacionalni granski sportski savez može poveriti vođenje određenih takmičenja, uključujući i izdavanje dozvola za sezonu, udruženju ili organizaciji koju su osnovale sportske organizacije koje učestvuju u takmičenju ili sam nadležni nacionalni granski savez.“

Koliko je nama poznato, jedino takmičenje koje je UO RSS poverio je Super B liga i to Zajednici klubova Super B rukometne lige, koja ispunjava gore navedeni uslov iz Zakona. Još jedna zajednica ispunjava gore navedeni uslov, a to je ARKUS i njima će, verovatno biti opet povereno rukovođenje Super (Arkus) lige. Gore navedeni savezi, ne ispunjavaju te uslove.

U Statutu RSV se jasno navodi da je to pokrajinski teritorijalni granski sportski savez udruženih teritorijalnih rukometnih sportskih saveza i strukovnih zajednica koji imaju sedište na teritoriji AP Vojvodina. U Statutu RSB se navodi da je to teritorijalni rukometni savez nastao udruživanjem rukometnih sportskih organizacija i pojedinaca, strukovnih zajednica koji imaju sedište na teritoriji grada Beograda. RSCS je teritorijalni granski sportski savez nastao udruživanjem teritorijalnih rukometnih sportskih saveza i strukovnih zajednica, koje imaju sedište na teritoriji Centralne Srbije.

Znači, RSV i RSCS nisu osnovale sportske organizacije koje učestvuju u takmičenju. RSB jesu osnovale sportske organizacije koje učestvuju u takmičenju, ali koje imaju sedište na teritoriji grada Beograda, te bi tako RSB mogla da budu poverena takmičenja samo koja se održavaju na teritoriji grada Beograda.

RSS je u svom pravilniku, pored ovog dela iz zakona, dodao „ili članu“ pa tako „nadmudrio“ zakon i takmičenja poverava ovim savezima. Međutim, jasno je da su sve odredbe koje su suprotne zakonu ništavne, a to bi pre svega trebao da zna onaj u čijoj je nadležnosti da obezbedi zakonitost rada RSS, Mazlam Džemailoski. Ali kako njemu nije jasno kako je moguće da već više od 2 godine obavlja dužnost vd generalnog sekretara, verujemo da ni ovo pitanje nije za njega.

Verujemo da je sada konačno došlo vreme da RSS prestane da „nadmudruje“ zakon i razuveri RSV da RSS donosi nezakonite odluke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error: Sadržaj sa sajta je zaštićen