Pismo veterana Banjalučkog Borca: “Niko ne može da blati klub, DNK – Borac nam je u krvi!”

0
59

U javnosti se iznenada pojavilo pismo veterana i bivših asova Rukometnog kluba Borac. Pisali su odmah nakon Skupštinekluba nezadovoljni mnogim stvarima i dešavanjima u Borcu. Pismo smo preuzeli i prenosimo ga u celosti:

 RK „BORAC“ BANJALUKA

n/r  Predsednik Skupštine kluba gosp. Svetozar Bajić, predsednik UO kluba gosp. Saša Kondić,

potpredsednik UO kluba gosp. Marinko Umičević i članovima UO

SAOPŠTENJE

Poštovani,

Cijeneći sve napore koje je ova Uprava da sada učinila, radeći pod teškim okolnostima i sa naslijeđenim, izuzetno teškim, stanjem u klubu, kao i uvažavajući novoizabrane članove UO, mi dole potpisani odlučili smo da Vas informišemo o nedostacima uočenim u radu administracije kluba, nedostajućom dokumentacijom, izvještajima neophodnim za tačno sagledavanje stanja u klubu, kao preduslov za njegov napredak i rješavanje tekućih problema, kao i zadataka u budućnosti.

RK „Borac“ kao perjanica sporta Republike Srpske ima odgovornost i ulogu u razvoju sporta kod nas, tako da već decenijama svaki javni nastup izaziva ogromnu pažnju sportske javnosti, pogotovo u medijskim nastupima.

1.

Svi smo svjesni snage medija i zato ne čudi ogromna pažnja koju je izazvala neodgovorna izjava  v.d. direktora kluba: “KLUB SE GASI“. Podsjećamo tu odluku može donijeti isključivo Skupština kluba po Statutu čl. 70., a ne pojedinac. Pitamo se ko ga je ovlastio? Očigledno samostalno, smatrajući da je iznad svih organa kluba.

2.

Takođe, neodgovorno prozivanje v.d. direktora o neuplaćenim donatorskim sredstvima klubu od strane najviših organa vlasti, javno u medijima, može napraviti velike probleme klubu u saradnji sa istima u nastupajućim vremenima, pogotovo kada će klub obilježiti 70 godina postojanja. Ogroman trud UO i njegovih članova, da uopšte dođe do donatorske večere, je time žestoko degradiran.

3.

Veoma upitni su marketing projekti koji su doživjeli fijasko i podsmijeh bez finansijskih rezultata (da ih je bilo, bili bi u izvještajnim materijalima popraćeni ogromnim brojem fotografija). Istina je, da je oba projekta: Rok koncert i Tenis meč pratilo 50-tak gledalaca. Nažalost jedan u direktnom TV prenosu. U klupskoj istoriji rađeni su slični projekti, ali sa partnerskim firmama osposobljenim i registrovanim za te vrste djelatnosti i to veoma uspješno. Nemamo izvještaj.

4.

Najbolnija tačka je svakako klupska dokumentacija, koja je u nepoznatom stanju poslije provale klupskih prostorija, ali i zbog neurađene primopredaje sa prošlom Upravom (koja je osnovni uzrok svih klupskih glavobolja i sprečava da se rad i rezultati ove Uprave adekvatno istaknu i pohvale. Neophodnost sređivanja klupske dokumentacije i utvrđivanja tačnog stanja je preduslov za tačan presjek stanja i potom mišljenje revizorske kuće, a ulazak i pregled inspekcije i kontrolnih organa bi bio poguban za klub.

5.

Za udruživanje kluba u Sportsko društvo Borac neophodna je odluka UO i o tome obavještava Skupštinu kluba (Statut čl.8.) i Skupština kluba je nadležna da odlučuje o pripajanju, razdvajanju, transformaciji i drugim statusnim promjenama kluba (Statut čl.30.). Još jedan egzaktan primjer kršenja Statuta i Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske (čl.16.) od strane v.d. direktora kluba. Bez odluke Skupštine kluba udruživanje u SD BORAC je ništavno i lična promocija v.d. direktora kluba, po ko zna koji put! Skupština o ovome nije raspravljala.

Sve su to razlozi da se na hitnoj sjednici UO kluba u najbržem roku raspiše konkurs za direktora i sekretara kluba, koji bi svojim profesionalizmom i poznavanjem problematike organizacije sportskog kluba u punom radnom vremenu mogli odgovoriti tekućim poslovima i odgovarati za njih i ispraviti ukazane greške. RK „Borac“ visinom svog budžeta, koji je uglavnom iz javnih sredstava i od strane sponzora, je odgovoran pred tim subjektima (čl.62.), a u svjetlu nastavka saradnje i budućnosti. Trenutno, klupska administracija na osnovu gore navedenog nije na tom nivou (napomena čl.64.).

Ono što NIJE dostavljeno Skupštini kluba u finansijskom izvještaju (a duboko smo uvjereni ni većem broju članova UO), a samim tim i nepoznato je sljedeće:

Stanje duga sa kamatama Poreskoj upravi,

Stanje duga prema UIO,

Stanje duga prema Gradu,

Stanje duga prema Kampusu Univerziteta,

Stanje klupske dokumentacije,

Izvještaj policije o provali klupskih prostorija,

Izvještaj o prihodima od prodatih ulaznica (keš),

Izvještaj o članarinama (keš),

Izvještaj blagajne,

Izvještaj od Donatorske večere,

Izvještaj o marketing aktivnostima (koncert, tenis meč)-prihodi-rashodi,

Izvještaj o visinama sponzorskih ugovora i

Izvještaj o prihodima gradskih stipendija za mlade talente.

Tek na osnovu ovakvih relevantnih podataka koje administracija dostavi Upravnom odboru može se izaći pred Skupštinu kluba na usvajanje istih, što nije učinjeno i smatramo apslotnim omalovažavanjem najviših klupskih organa i neznanjem. Na osnovu nabrojanih prihoda tek onda bi se moglo razgovarati o troškovima, ali o njima nećemo ovaj put govoriti, jer nememo polaznih osnova. Uvođenjem nove stručno-tehničko-sportski osposobljene administracije, koja bi formirala sve stručne komisije kluba s posebnim akcentom na sportsku komisiju (da se igrači kao do sada ne traže preko You tube-a), mišljenja smo da bi vrlo brzo dobili adekvatne odgovore na ova pitanja, koja bi olakšala rad i pomogla radu Upravnog odbora u punoj mjeri. Bez tih pokazatelja klub se kreće u magli i u sferi nečistih odnosa i manipulacija te zahtijevamo da se svi navedeni izvještaji dopune i dostave Skupštini kluba i zakaže nova sjednica i analize se izvrše unutar klupskih organa, a ne od strane inspekcijskih organa Grada ili republičkih organa, koje ćemo obavjestiti i dokumentovati o istim, ukoliko stanje ostane nepromjenjeno. Uvažavajući ugled kluba, javnost (medije) za sada ostavljamo po strani.

Cilj ovog saopštenja je da Vam damo do znanja da pomno pratite sva dešavanja u klubu bez obzira bili mi unutar ili van kluba, bili „počasni“ ili uklonjeni kao nepodobni, jer RK „Borac“ je kodiran u naš DNK kao i velikom broju borčevaca rasutih širom svijeta, koje ovog puta nismo željeli da pokrećemo. Svi oni koji u klub dolaze sa ciljem ili kao produžena ruka nekoga, a njihova jedina motivacija su samo borčeve nekretnine, neka na vrijeme napuste klub sa nečasnim namjerama. Veliki broj ljudi u proteklih 70 godina postojanja kluba, koji je ugradio sebe svojim doprinosima, neće im to dozvoliti. Svim sadašnjim članovima Skupštine kluba apelujemo na aktivniji rad statutarno najviših organa kluba.

Veterani  RK “Borac”:; Zlatan Arnautović ,Zdravko Rađenović ,Igor Rađenović, Mile Kekerović, Nikola Pavlišin, Srđan Trivundža i dr…

Banjaluka, 14.03.2019. god.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име