IN MEMORIAM: Stanoje Popović

0
306

Doajen timočkog sportskog novinarstva i dugogodišnji sportski radnik u rukometu Stanoje Popović preminuo je u 83.godini života.

Rođen je 1936.godine u Pridvorici, u opštini Blace. Osnovnu školu učio je u Blacu i Boru, a srednju Ekonomsku školu završio je u Zaječaru. Završio je novinarsku školu Jugoslovenskog Instituta za novinarstvo. Popović je prošao svojevrsnu pripremu i usavršavanje za sportsko novinarstvo, tako što je u skoro svim borskim sportskim klubovima vreme proveo na treninzima i takmičenjima, sa ciljem da upozna pravila igre u svakom od sportova, kako bi mogao lakše i kvalifikovano da izveštava sa takmičenja i komentariše sportske događaje. Ovo jedinstveno sportsko „školovanje“, pomoglo mu je da kasnije postane prvi timočki sportski novinar i legenda u timočkom sportskom novinarstvu. Kao aktivan sportski radnik u rukometu, bio je u žiriju za izbor najboljih timočkih sportista.

Stanoje Popović je aktivno bio u sportu punih 46 godina, počev od 1956. godine kada je počeo da igra rukomet i fudbal. Bio je rukometni sudija, delegat-kontrolor i funkcioner u rukometnim klubovima Železničar, Kristal, Zaječar, KTK Zaječar, Timočanka, u savezima i radnim telima, u sportskom savezu opštine Zaječar i timočkog regiona. Početkom 70-ih godina, reaktivirao je Opštinski rukometni odbor, a ubrzo zatim i Regionalni rukometni savez. Više puta je biran i u organe Rukometnog saveza Srbije i udruženja klubova. Za rad u listu „Timok“ Stanoje Popović je 1975.godine odlikovan Ordenom rada sa srebrnim vencem, i 1986.godine Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom. Svoje slobodno vreme poklonio je zaječarskom rukometu, o čemu najbolje svedoči njegova knjiga „Vreme rukometa“, koja ostaje kao trajni dokument o vremenu u kome je hiljade mladih Zaječaraca i Zaječarki provelo svoje najlepše mlade dane.

Stanoje Popović je preminuo u ponedeljak u ranim jutarnjim satima, a mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Kuća žalosti LJube Nešića 110/11, (bivše Naselje Kraljevica), Zaječar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here