Vardar sinonim za šampiona! Još jedna titula SEHA Gazprom lige!

0
271

Nakon što su u utorak u polufinalu završnog turnira SEHA – Gazprom lige slavili protiv hrvatskog vicešampiona Nexea, rukometaši PPD Zagreba u finalu su poraženi od branioca titule, rukometnog kluba Vardar. Makedonski nacionalni prvak, a sada već i petostruki osvajač SEHA krune, bolji je bio u odmeravanju snaga protiv hrvatskog predstavnika u sredu, 3. aprila, gde je u Brestu upisao svoju drugu ovosezonsku pobedu nad zagrebačkom ekipom. Konačan rezultat nakon 60 minuta igre bio je 23:26.

Ukupno gledano, finale SEHA – Gazprom lige bio je čak peti međusobni okršaj Zagreba i Vardara u aktuelnoj sezoni: osim dve odigrane utakmice regularnog dela sezone SEHA-e, ekipe su se u martu susrele i u osmini finala Lige šampiona utakmicama u Zagrebu i Skoplju, a ponavljanje prošlogodišnjeg finala regionalnog takmičenja dovelo je i do petog okršaja između dve iste ekipe. U veliko finale završnice turnira plasirali su se samo dan pre pobedama u polufinalnim utakmicama protiv Nexea (28:23), odnosno Meškov Bresta (25:23).

U belorusku rukometnu prestonicu nisu stigli Nikola Potić te povređeni Filip Vistorop, Leon Šušnja, Arian Jović i Ivan Vekić, a finalni meč su prema odluci trenera Branka Tamšea s tribina odgledali i Josip Ereš i Artur Karvatski.

Uz trenera su na klupi bili i službeni predstavnik prve ekipe Tonči Valčić, trener ekipe Mario Kelentrić i fizioterapeut Damir Kajba, dok su u Brest u sklopu šireg stručnog štaba doputovali i pomoćni trener Davor Rokavec te fizioterapeut Slobodan Škorić.

Po svoj drugi SEHA trofej rukometaši PPD Zagreba krenuli su zaista odlučno, što je rezultiralo odličnim otvaranjem utakmice sa zagrebačke strane. Naime, osim što je susret otvoren prvim pogotkom Ivana Sršena, dobru igru odmah su u početku prikazali i Damir Bičanić te kapiten Zlatko Horvat golovima iz igre, Matej Hrstić brojnim značajnim asistencijama te Urh Kastelic intervencijama na golu Zagreba.

Pratili su takav ritam igre Makedonci koji su pogocima Timura Dibirova, Staša Skubea i Danila Šiškareva odgovarali na realizacije Zagrebaša, sve dok se u 11. minutu najbolji hrvatski rukometaši napokon odvajaju na dva gola prednosti (6:4), a odmah zatim i +3 (7:4), nakon čega je trener crveno-crnih Roberto Garcia Parrondo primoran da pozove tajm aut.

Upravo se nakon jednominutne pauze od igre aktuelni branioci titule u utakmicu vraćaju mini serijom od 3:0, čime utakmicu vraćaju na početak istopivši Zagrebovu prednost (7:7).

Odmah potom, grubim startom u 16. minutu crveni karton zarađuje Rogeiro Moraes Ferreira, koji je prisiljen da ostatak finalnog meča odgleda s tribine sportske dvorane Viktorija u Brestu.

Neko vreme se, zatim, igra gol za golom, dok Vardar u 24. minutu susreta pogotkom Dibirova dolazi do svoje prve prednosti te večeri (10:11).

Do kraja poluvremena igra se s prednošću na strani Makedonaca, da bi po odlasku u svlačionice semafor pokazivao rezultat 12:14.

Poslednji minut prve polovine igre obeležila je povreda Christiana Dissingera koji nakon nespretnog starta Gregora Potočnika u odbrani nezgodno pada i povređuje ruku. Potočnik dobija crveni karton te seli se na tribine, pa Tamše i pre početka drugog dela ostaje kraći za jednog igrača na klupi.

Desetominutni predah očito je doneo novu svežinu na stranu PPD Zagreba koji uprkos nezgodi pre pauze još jednom sjajno započinje poluvreme. Serija od 2:0 na samom početku druge polovine utakmice ostvarena je pogocima Sršena iz igre i Horvata s linije sedam metara. Iako je prvi napad imao Vardar, sjajno se snašao Aleks Vlah koji je loptu poslao u ruke Zagrebaša.

U 35. minutu sudije pokazuju još jedan crveni karton, ovoga puta Davidu Mandiću koji zbog trećeg isključenja do kraja večeri biva udaljen s terena.

Idućih petnaestak minuta igra se gotovo izjednačeno, golovi se postižu na obe strane, iako protivnici iz Makedonije održavaju stalnu minimalnu prednost koja se povremeno penje i na dva gola razlike. U 50. minutu pogađa makedonska ekipa za 18:21, a kombinacijom Skubea i Kristopansa rezultat raste i do 18:22. Činilo se u tom 51. minutu da će utakmica konačno biti prelomljena, pogotovo kada je četiri razlike semafor pokazivao i nekoliko minuta kasnije, u 54. minutu.

Ipak, šest minuta do kraja ni zaostatak od četiri pogodaka nisu bili dovoljni da okončaju borbu. Asistencijama Hrstića i Vlaha te pogocima Mrakovčića i Horvata iz kontre i raspoloženim Ristanovićem koji upisuje nekoliko uzastopnih odbrana, vraćaju se Zagrebaši na minimalnu prednost od 23:24.

Iako je šansa postojala, nadu gasi Milosavljev sa suparničke strane terena koji u 59. minutu  zaustavlja pokušaj Mrakovčića nakon pogotka Stoilova za 23:25.

U poslednjih šezdeset sekundi, razliku pojačava Skube koji postavlja i konačan rezultat od 23:26 po završetku finalne utakmice.

Ovom pobedom Vardar u Makedoniju nosi čak treći uzastopni pehar SEHA – Gazprom lige.

Najbolji u redovima Zagrebaša bio je Luka Mrakovčić s četiri pogodaka, dok su kapiten Zlatko Horvat, Josip Božić Pavletić i Aleks Vlah upisali svaki po tri. Najuspešniji na drugoj strani te najbolji strelac utakmice bio je Dainis Kristopans sa sedam realizovanih pogodaka, dok su Timur Dibirov i Staš Skube upisali dva manje.

Kada su u pitanju golmani, Zagrebov duo Kastelic-Ristanović sakupio je osam odbrana ukupno (četiri svaki), dok je Vardarov Dejan Milosavljev po završetku imao sedam zaustavljenih lopti.

Ovim dvodnevnim takmičenjem koji je PPD ove sezone odveo u Brest, okončano je još jedno izdanje regionalne SEHA – Gazprom lige. Osim novom-starom nosiocu titule Vardaru uprava PPD Zagreba je čestitala na ostvarenim uspesima i čestitala i ostatku četvorke koja je činila učesnike završnog turnira SEHA – Gazprom lige, a to su četvrtoplasirani Nexe te bronzani domaćin Meškov Brest!

PPD Zagreb – Vardar 23:26 (12:14)

Dvorana Viktorija:  2.500 gledalaca

Sudije: Ivan Pavičević i Miloš Ražnatović (Crna Gora)

Delegat: Siarhei Kot (Bjelorusija)

PPD Zagreb: Ristanović 4 odbrane, Kastelic 4 odbrane + 1 pogodak; Mrakovčić 4, Božić Pavletić 3, Kontrec 1, Burić 1, Sršen 2, Horvat 3(1), Potočnik 1, Jotić, Mandić 2, Hrstić, Bičanić 1, Vlah 3, Vekić, Ravnić 1

Vardar: Milosavljev 7 odbrana, Kalarash; Stoilov 3, Popovski, Kristopans 7, Moraes, Dissinger 2, Karačić, Skube 5, Kalifa, Čupić 2(1), Dibirov 5, Gorbok, Šiškarev 2, Vojvodić, Kiselev

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here