Rača ponovo ima rukomet – Teki igra u Drugoj ligi “Zapad”

0
544

Lepe vesti nam stižu iz Rače. Rukomet se u to mesto vraća posle 11 godina a klub će nositi ime „Teki“ i takmičiće se u Drugoj ligi „Zapad“.

Što se tiče same istorije, rukometni klub u Rači osnovan je 1977. Poslednjih desetak godina postojanja igrao je u četvrtom rangu takmičenja, Prvoj Srpskoj ligi Dunav. Zvanično pslednja sezona bila je 2010/11. U kojoj je ekipa Rače zauzela 7. mesto. Poslednji meč odigran je 5. juna 2011. u Rači protiv ekipe Jedinstva iz Krnjeva (27:28). Narednu sezonu ekipa je krenula u potpuno podmalđenom sastavu, većinu igrača činila su deca 1998. godište koji su se te godine plasirali u polufinale školskog republičkog takmičenja. Iz finansijskih razloga, ali i usled nedostatka igračkog kadra ekipa je te sezone odustala od takmičenja pa se 2011. Klub privremeno ugasio.

Ideja o obnovi rukometa u Rači pojavila se u leto 2018. Dva osnivača kluba Marko Jovanović i Dušan Petrović. Prvi trening održan je 18. septembra 2018. u hali Osnovne škole „Karađorđe“ u Rači. Klub je do zvanične registracije 2019. imao naziv Škola rukometa „Rača“, a od 2019. klub je registrovan u Rukometno udruženje „Teki“.

Novoformirani klub je dobio naziv po pokojnom Zoranu Petroviću Terlemi, jednom od osnivača rukometnog kluba „Rača“ 1977. Koji je u klubu bio od osnivanja do gašenja kao igrač, trener i rukomenti radnik.

Napravljene su dve selekcije godišta 2005. i mlađi i 2008. a obe selekcije su igrale nezvanične utakmice i turnire, sa ciljem je da dečaci stasaju za seniorski tim, kako bi većinu novooformljenog prvog tima činili domaći igrači. U prvoj godini rada čak 77 deteta se upisalo u školu rukometa Rača.

23.12. 2019. klub je zvanično registrovan pod nazivom Rukometno udruženje „Teki“. Za prvog predsednika kluba izabran je dugogodišnji rukometni radnik, akademik Živojin Andrejić, istaknuti srpski istoričar umetnosti.

U sezoni 2022/23. Kostur ekipe činiće dečaci 2005-2008. Godišta koji su stasali prethodnih godina u Račanskoj školi rukometa, podpomognuti nekolicinom bivših igrača iz Rače koji su se posle 10ak godina reaktivirali i sa par bivših igrača iz Kragujevca, prijatelja kluba. A trener kluba biće iskusni Andra Barjaktarević koji će imati zadatak da uz par iskusnih reaktiviranih igrača uvede decu u seniorski rukomet i pomogne u jačanju škole rukometa. Glavni cilj je da klub postane stabilan, afirmiše mlade igrače, omasovi školu rukometa, a rezultati ove sezone su u drugom planu. Trenutno glavni problem kluba su finansije, klub još nije na budžetu Opštine Rača, pa mu predstoji jako teška sezona.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име