INTERVJU: Ivan Milivojević – “Saradnja između ZK SBRL i RSS-a je na visokom nivou!”

0
466

Zdravo Ivane, posle veoma turbulentne sezone eto nas ponovo. Počeli bismo pitanjem da li ste se nadali da će ovako biti uzbudljiva sezona?

 • Svako ko prati rukometna dešavanja mogao je da očekuje da će sezona za nama biti neizvesna i zanimljiva. Velika većina klubova se, pre početka prvenstva, pojačala igrački i prilično stabilizovala u organizacionom smislu.

Super B liga ima 3 grupe. „Istok – Zapad“, „Sever – Centar“ i „Žene“. Recite nam gde je bilo najviše posla?

 • Sve su lige bile podjednako izazovne i zahtevne, pa se tu ne može praviti bilo kakvo poređenje u pogledu funkcionisanja.

U grupi „Istok – Zapad“ na početku prvenstva niko nije sanjao da će se desiti ovakva situacija. Znali smo da će mnoge ekipe napustiti Super B ligu ali ove godine taj broj je porastao na 4. Kako ste se nosili sa tim da će ekipa koja bude imala od 15-20 bodova morati u rang niže?

 • Kao što ste rekli, znalo se da će više ekipa morati da napusti ligu, u sve tri grupe, ali je kod muškaraca posebno izazovna bila činjenica da status u okviru obe grupe zavisi od ispadanja iz ARKUS lige, odnosno raspodele ekipa koje ispadnu iz ARKUSA u koju će grupu Super B lige doći. Izuzetno veliki broj ekipa, skoro pa sve su mogle svako svakog da pobede bilo kod kuće, bilo u gostima, pa je otuda i postojala potpuna neizvesnost sve do samog završetka prvenstva.

Ove godine su takmičenje napustili Zlatar, Jagodina, Jastrebac, Župa 54. Sve ekipe su imale neku svoju draž. Kakvu ste saradnju imali sa ovim klubovima?

 • Sa svim klubovima je saradnja bila apsolutno u duhu sportskog fer pleja a sve u cilju normalnog funkconisanja lige i unapređenja rukometnog sporta. Ako pogledamo koje su četiri ekipe ispale iz lige, videćemo da se radi o ekipama koje imaju duboku tradiciju i koje su tokom postojanja iznedrili mnoštvo vrhunskih igrača pa i reprezentativaca koji su osvajali medalje. Tim pre je veoma značajno da očuvamo rukomet u tim sredinama bez obzira na trenutni rang u kojem će igrati.

Već posle 9 odigranih kola su se udaljili Topličanin i Vranje 1957. Obe ekipe su bile konkurentne za ulazak u viši rang. Krajem novembra je Topličanin porazio Vranje u gostima. Stvorio se dodatni pritisak i mnogi su bili zainteresovani za ovu grupu jer su obe ekipe imale sjajne igrače u rosteru. 21. kolo je odlučilo šampiona. Kako biste ocenili atmosferu u Prokuplju?

 • Siguran sam da ćete se složiti da je Topličanin obe utakmice, i jesenas u Vranju, i u proleće u Prokuplju, potpuno zasluženo dobio, pokazavši više želje i htenja. Ipak moram da naglasim da je i Vranje svojim korektnim odnosom prema takmičenju doprinelo da se liga završi u sportskom duhu na zadovoljastvo svih ljubitelja rukometa. Sama atmosfera u Prokuplju, ako izdvojimo samo tu odlučujuću utakmicu je, i pored više prekida i nekih organizacionih prblema domaćina, bila delotvorna za rukomet, jer se pokazalo da se rukomet i dalje voli i da publika rado dolazi da gleda utakmice koje ”nešto odlučuju”.

Metalac iz Kraljeva je ipak opstao u Super B ligi. Mnoge zanima kako je došlo do toga?

 • Pa sad, kraljevački Metalac je, reći ću Vam to, posle završenog prvenstva ipak ispao iz lige shodno plasmanu, ali je sticajem okolnosti, po njih srećnih, ipak stekao mogućnost da i narednu sezonu igra u istom rangu. Naime, srećne okolnosti su ostanak Uba i Smedereva u grupi Sever / Centar usled tako usvojenih propozicija takmičenja za narednu sezonu, pa je i Metalac samim tim bio na dobitku.

Grupa „Sever – Centar“ je bila mnogo manje „stresna“. Kikinda Grindex je od početka pokazala želju za povratkom u ARKUS ligu. Smederevo je pratilo do 16. kola a potom Kikinda ima veliku bodovnu prednost. Da li Vam je „žao“ što ostajete bez takve ekipe?

 • Ne bih rekao da je bila manje stresna. I u toj grupi je bilo itekako veoma neizvesnih utakmica, a i ponekih na kojima su strasti bile toliko uzavrele da takve situacije niko ne želi da gleda na rukometnim terenima. Ako me pitate za Kikindu, reći ću Vam da sam kao rukometni radnik uvek srećan kada neko napreduje, u bilo kom pogledu, jer je to pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada, a ako ćemo iskreno da se osvrnemo na Smederevo, ono što im je očito bio nenadoknadiv faktor je sigurno neplanirano loš start u prvenstvu.

Kolubara je posle jako lošeg izdanja u prvom delu prvenstva, promenila neke stvari i uspela da opstane u ligi. Tu su bili još Inđija i Sivac 69 koji su rasterećno igrali u poslednjem kolu. Morava i SC Voždovac 2012 će napustiti Super B ligu. Kako biste sveobuhvatno ocenili takmičenje u ovoj grupi?

 • Grupa Sever / Centar je za nijansu bila kvalitetnija od druge grupe.To je liga u kojoj je svako svakog mogao da pobedi, i kod kuće i na strani. Uostalom, ostvareni rezultati to i pokazuju. Ipak, moram da se posebno osvrnem na SC Voždovac.Turbulento prošlo leto uticalojena rezultate SC Voždovac u sezoni iza nas.To je klub koji je u poslednjih par godina iznedrio nekoliko reprezentativaca. Siguran da će se klub stabilizovati i da će se, vođeni velikim rukometnim fanatikom Sašom Kandićem, vratiti u B ligu. Klub za svaki respekt i poštovanje.

Mnogi su ocenili Vrbas Petrol, Ub, Apatin i Sinđelić kao ekipe koje su „odskočile“ u ovoj sezoni. Da li i Vaša zajednica delite takvo mišljenje?

 • Ne bih rekao da je bilo ko u toj ligi odskočio. Dobijale su se i gubile utakmice, već sam rekao da je svako svakog mogao da pobedi. Ono što mi nije po volji, ako bih tako mogao da kažem, je činjenica da je Vrbas imao problema sa organizacijom pojedinih utakmica i da je na njihovom terenu dolazilo do scena koje niko ne želi da vidi. Nadam se iskreno da do toga nikada više neće doći.

Kod dama je bilo do samog kraja turbulentno. Iako su Mladi radnik i Srem u pojedinim trenucima imali šansu da se „dokopaju“ ARKUS lige, to su učinile ekipe Pančeva i Kikinde. Super B ligu napuštaju Prijepolje, Zaječar 1949 i Pirot. Kučevo se nije takmičilo tako da je ono 4. ekipa koja odlazi u rang niže. Da li je bilo poteškoća u ovoj kategoriji?

 • Ženska liga je tradicionalno neizvesna. Kroz ligu se predstavilo dosta mladih igračica koje tek treba da se dokažu i pokažu, bilo je veoma neizvesnih rezultata, rekao bih slobodno i neočekivanih. Drago mi je da su direktni dueli ekipa, u posledninjih par kola, kreirali vrh tabele.

Sigurno najzanimljivije pitanje. Kakvu saradnju ima Vaša zajednica sa ZSiK (Zajednica sudija i kontrolora)?

 • Moje lično mišljenje da je trenutno ZSiK brod bez kormilara, kočničar srpskog rukometa i ako se „juče“ ne restartuje preti joj totalni kolaps. Nekada moćna organizacija treba da se okrene radu i edukaciji svojih članova po ugledu na Zajednicu delegata. Lično,želim im „vruće leto“ da bi jesen bila onakva kakva treba da bude.

Kakvu saradnju imate sa Rukometnim savezom Srbije?

 • Konkretno, sa damama najbolje sarađujem i njima sam okružen u svim segmentima života (smeh). U kući imam šefice, u firmi, u kojoj sam zaposlen imam šeficu, Zajednicu vodi jedna dama Ana Živanović, Ivana Jovanović je neko na koga se puno oslanjam kada je liga u pitanju i na kraju, na čelu saveza je dama. Moram da kažem da je temelj dobre saradnje na relaciji RSS – Zajednica uspostavljen za vreme prethodnog predsednika RSS-a Bože Đurkovića da je dolaskom Milene Delić ta saradnja proširena i da sve funkcioniše na jedan izuzetan način. Milena Delić je uspostavila principe i načela u koje se lako uklopila i Zajednica i ja kao direktor. Dogovori sa njom traju bukvalno tri minuta.

Često smo bili svedoci da suđenje nije bilo na visokom nivou. Šta će učiniti Super B liga sledeće sezone kako bi suđenje bilo na mnogo većem nivou?

 • Pitanje je veoma kompleksno. Znate, kad imate dobre igrače, lako je biti dobar trener. Tako Vam je isto i sa svima drugima, pa i sa sudijama. Imamo mi itekako dobrih sudija, ali je problem što je mnogo više utakmica koje želimo da sude samo one ponajbolje sudije, a ne dajemo vremena mladima da sazru i stasaju. Da biste dobili dobre sudije u takmicenju potrebno je i strpljenje i poverenje, pa i određeno vreme.

Ove sezone ste imali našu podršku ali i ekipe „DB video“ koja je odradila sjajan posao. Recite nam nešto o tome?

 • Veoma smo zadovoljni zastupljenošću u medijima. Pravovremena i kompetentna informacija doprinosi ozbiljnosti takmičenja, pa samim tim i popularizaciji sporta.

Dobili ste nove učesnike u Vašoj zajednici. Očekuje se velika borba, da li i Vi mislite tako?

 • Uvek se očekuje velika borba, posebno na početku sezone. Evo kad pogledate samo prvo kolo u sve tri lige, to Vam je 18 utakmica, i kažite mi koja od tih 18 utakmica nije baš pravi derbi?! Svaka od tih 18 utakmica, a žreb je upravo ”tako hteo”, ima neku svoju posebnu draž i neizvesnost, pa će biti veoma zanimljivo već u prvom kolu.

Šta možemo da očekujemo što se tiče novosti od Super B lige u narednoj sezoni?

 • Sve ono što smo započeli prethodnih sezona trudićemo se da održimo na istom nivou i poboljšamo koliko god je to moguće. Emisiju sa najavom kola ćemo svakako i dalje raditi. Uvodimo izbor postave kola za svaku ligu, kako bismo na kraju sezone ”napravili” i najbolju postavu lige. Davnašnja želja nam je i praćenje rezultata uživo putem internet sajta lige, ali videćemo još koliko su klubovi organizaciono i kadrovski spremni da se oprobaju u tom delu. Na kraju, želim da Vam se zahvalim za vreme i trud koji izdvajate za informisanje svih ljubitenja rukometa o takmičenju u Super B ligi, a klubovima i svim učesnicima u takmičenju da poželim srećnu i uspešnu takmičarsku sezonu.

PRATITE NAS:

 • tik-tok

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име