Beach handball – Hrvatska pokorila Sjedinjene Američke Države!

0
239

Fantastična hrvatska muška seniorska reprezentacija u rukometu na pesku nastavlja sa zlatnim letom i neverovatnim postignućima. Treće zlato ovog leta osvojeno je u noći s petka na subotu u američkom Birmingemu, na Svetskim igrama. Jedino je to najsjajnije odličje koje je nedostajalo zlatnoj hrvatskoj peskaškoj kolekciji.

Peskaška turneja u Americi trajala je od 11. – 15. jula 2022. godine, a svoj put prema najvišem postolju Svetskih igara, Hrvatska je započela u grupi A i uverljivo upisala dve poede. Prvo protiv Novog Zelanda, a zatim i protiv Katara, obe pobede s 2:0 u setovima.

U glavnoj fazi takmičenja, prvi protivnik bio je Portoriko. I tu utakmicu su Hrvati glatko dobili s 2:0. U drugoj utakmici glavne faze usledio je poraz od Argentine 2:1, ali uprkos porazu, Hrvatska je osigurala polufinale Svetskih igara kao prva reprezentacija u 1. grupi glavne faze.

U polufinalu Hrvatsku je čekao ambiciozan domaćin, Sjedinjene Američke Države, a Hrvati su u izrazito zahtevnoj utakmici, stigli do slavlja nakon ruleta raspucavanja. Završilo se sa 2:1. Kao “šlag na kraju“, usledio je meč s Katarom i istorijska prilika za Hrvatsku da bogatoj riznici medalja pridoda i zlato sa Svetskih igara. I upravo to se i dogodilo, hrvatski peskaši pobedili su Katar s 2:1 i ispisali novu, veličanstvenu stranicu u istoriji hrvatskog rukometa, ali i rukometa na pesku.

Zlatnu medalju na Svetskim igrama osvojili su:

 1. IVAN JURIĆ
  2. IVAN DUMENČIĆ
  3. LUCIAN BURA
  4. JOSIP LEKO
  5. VALENTINO VALENTAKOVIĆ
  6. JOSIP ĐUKES
  7. TOMISLAV LAUŠ
  8. NIKOLA FINEK
  9. DOMINIK MARKOVIĆ
  10. FILIP GORIČANEC

Uz čudesne igrače, tu i je stručni štab: Selektor Mladen Paradžik, pomoćni trener Mario Močilac i fizioterapeut Goran Krušelj koji su takođe, nezamenjivi deo ove istorijske priče.

PRATITE NAS:

 • tik-tok

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име