Aleksandar Brković – “Ovoga puta fokus su nam momci iz Republike Srpske”

0
150

Muška kadetska reprezentacija Srbije nalazi se na trodnevnim pripremama u okviru Treninažnog centra Rukometnog saveza Srbije u Beogradu. Izabranici Aleksandra Brkovića prvi put su na okupu posle akcije održane krajem juna, kada su u okviru priprema odigrali i dva prijateljska sureta sa selekcijom Austrije. Ovo je još jedna prilika da se provere kandidati za kadetsku selekciju koju sledeće godine očekuje Evropsko prvenstvo.

  • Posle utakmica sa Austrijancima krajem juna, napomenuo sam da sledi je još jedan do dva trenažna centra u cilju provere momaka sa kojima još nisam imao prilike da radim. Ovoga puta fokus je na momcima iz Republike Srpske, imamo ih osam na ovom okupljanju iz dva kluba, tako da je to bio neki prioritet, a prevashodno da se proširi baza kandidata. Polako zaokružujem priču sa roverama momaka i zaista se trudim da svima dam šansu i da vidimo ko, gde i kako napreduje i da li napreduje. Na taj način svim momcima koji su bili pozivani želimo da to bude podstrek više za dalji napredak, a i onima koji nisu pozvani, a očekuju, da to bude pokazatelj da se i oni mogu naći na spisku jer je zaključno sa ovim trenažnim centrom od 26. aprila, ukupno je 52 igrača prošlo kroz treninge sa mnom i sa ljudima sa kojima sarađujem. Kako se polako približava Evropsko prvenstvo, taj krug kandidata bi trebalo da sužavamo, međutim što se tiče dece i igrača mlađih kategorija, to se nikad ne zna. Neko sazri pre, neko kasnije. Ima dosta mlađih igrača, a razlika između 16-17. i 17-18. godine je velika u razvoju i nadam se da će mi igrači maksimalno otežati posao prilikom izbora.

Da li su na nedavno održanim susretima regiona neki novi mladi rukometaši skrenuli pažnju?

  • Mi smo iz 2006. godišta već priključili Ognjena Cenića, tj. bio je pozivan i kod prethodnih trenera. Kod mlađih igrača nikada ne možemo da pogrešimo. Kada god smo u dilemi da li nekoga da pozovemo, uvek je bolje da bude mlađi i sa tim nema greške. U ovom trenutku, velika je razlika između 2006. i 2004. godišta, ali ima veoma zanimljivih igrača i krenuće i njihova okupljanja uskoro, a svakako ćemo se potruditi da što više mlađih uključimo u rad.

Koji su dalji planovi i akcije?

  • Očekuju nas trenažni centri pa EHF nedelja, prva veća gde možemo da računamo na igrače koji igraju u inostranstvu. Kada kažem u inostranstvu ne mislim na igrače iz Republike Srpske, već igrače koji igraju u drugim državama, drugim klubovima – Španija, Nemačka, Francuska… Kroz trenažne centre kreće polako selektiranje i uigravanje. Nama u Sportskom sektoru i u Rukometnom savezu uopšte cilj bio više obuka i pripremanje igrača za sve ono što ih čeka u narednom periodu, jer su oni tek sad ušli u kadetski staž. Imaju dve godine kadetskog, dve godine juniorskog, dakle imaju četiri godine do seniorskog uzrasta, ali opet ne smemo da zapostaviti to uigravanje. Videli smo, mnogo problema može biti sa tim filterima reprezentacija koje ostaju i koje ispadaju, jako je teško. Krećemo iz četvrtog šešira na sledećem prvenstvu, neće biti ni malo lako tako da ne smemo da zapostavimo taj taktički deo. Fokus će biti na kombinaciji selektiranja, obuke i pripremanja igrača za sve ono što ih čeka – prvenstveno kratkoročno, sledećeg leta, a onda i u narednim godinama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име