OI 2020 – Španija porazila Švedsku – Egipat prejak za Nemačku!

0
339

Pretposlednji olimpijski pobednik rukometnog turnira, selekcija Francuske ispunila je očekivanja i plasirala se u polufinale u Tokiju. “Stručnjaci” Žila deklasirali su Bahrein u najneravnopravnijem četvrtfinalnom duelu sa 42:28 (21:14). Galski petlovi su delovali nezaustavljivo gde su pretrčali Bahreince od samog početka, predvođeni islandskim trenerom Kristiansonom. U prvom poluvremenu Nikola Karabatić i njegovi saigrači postigli su 21 gol i najavili da će lako doći do polufinala. Umesto povređenog En’Gesana, Lagard je dobio priliku i igrao 21. minut. Kentan Mae postigao je devet golova, a slede ih Dika Mem i Turna sa po pet golova, dok su Al-Sajad i Merza postigli po pet golova za Bahrein. Za ovu malu azijsku državu, ovaj plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira najveći je uspeh u istoriji.

Evropski prvaci šampionata 2020. rukometaši Španije drugi su polufinalisti olimpijskog turnira. Iako su većinu meča u Tokiju imali problema, pobedili su Švedsku sa 33:31 (18:20) i na korak su od osvajanja medalje. Duel je počeo boljim napadima odbrane, sa mnogo trčanja i mnogo golova, a taj stil je više odgovarao Šveđanima. S obzirom na to da su švedski golmani imali bolji dan, “mirisalo” je na uspeh “tri krune”. Nakon prvog poluvremena, Solbergov tim, predvođen Gotfridsonom, postigao je dvadeset golova i na odmor se otišlo sa +2. Riberini momci igrali su bolju odbranu i zaustavili Skandinavce kada im je to bilo najpotrebnije. Od -3 u 42. minutu došli su do serije 5:1 i poveli u 54. minutu sa 32:30. Veterani Raul Entrerios i Aleks Dušebaev dominirali su u igri jedan na jedan, a Gonzalo Perez de Vargas se razbranio. Iskusni tim Ribere mirno je priveo meč kraju velikom pobedom od 34:33. Najefikasniji u selekciji Španije bili su Abeljo Gomez sa osam, Aleks Dušebaev sa šest i Raul Entrerios sa pet golova, dok su u švedskom taboru odigrali sjajan meč Vane sa osam i Peterson i Gotfridson sa po šest golova.

Rukometaši svetskog i olimpijskog šampiona Danske pobedili su Norvešku sa 31:25 (13:12), u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Tokiju. Nakon jednakog prvog dela, skandinavski derbi pripao je Danskoj, koja je bila besprekorna u napadu i zasluženo je osigurala polufinale, u kom će igrati sa Španijom. Utakmica u „Nacionalnoj gimnaziji Jojogi“ počela je izjednačeno. Iako su Danci poveli sa 5:2, rival se odmah vratio u igru i serijom 4:1 došao do izjednačenja. Golmani su podbacili i nisu imali svoj dan, pa su u prvih 15 minuta kombinovali samo jednu odbranu, onu Melerovu sa bele tačke. Izjednačena razmena vođstv se nastavila do poluvremena. Oba tima su se smenjivale u vođstvu, a nijedna nije uspela da dođe do više od gola prednosti. Na odmor su danski rukometaši otišli sa 13:12. Početak nastavka pripao je Jakobsenovim momcima. Sa nekoliko mini-serija, Danska je prvi put uspela da se dvoji i dostigla najvećih +5 (19:14). Na potezu su bili Norvežani koji su u nekoliko navrata vraćali -2, ali Danci nisu “spustili gard”. Norvežani nisu imali snage da se vrate u igru, jer je rival bio besprekoran u napadu. Možda je ključni trenutak, nakon kojeg je bilo jasno da su šanse Norveške izgubljene, bila treća suspenzija i crveni karton najboljeg Sandera Sagosena. Nakon njega, Danska je povela sa šest golova razlike, što je skratilo nade protivniku. Mikel Hansen, Jakob Holm i Sander Sagosen bili su najprecizniji igrači na meču sa po osam golova. Kod Norvežana, Rajnkind je u drugom poluvremenu postigao pet golova, kao i Gidsel iz Danske. Norvežani su imali su zamerke na suđenje sestrama Bonaventura.

Rukometaši Egipta prošli su novi izazov, pošto su u četvrtfinalu Olimpijskih igara savladali Nemačku sa ubedljivih 31:26 (16:12). Izabranici Roberta Garsije Paronda odigrali su novu utakmicu u kojoj su konstantno imali prednost od početka do kraja i ubedljivo pobedili. Junak pobedničke ekipe bio je golman Karim Hendavi, autor 18 odbrana. Nemačka je imala nerešeno 1:1, nakon čega su Egipćani odgovorili serijom 5:0. Zvezde Bundeslige su se održale na životu i u nekoliko navrata su dolazile na minus dva, ali to je bilo sve što su pokazale. Na odmor je Egipat otišao sa prednošću od četiri gola i vođstvom od 16:12. Posle poluvremena Nemačka ponovo nije imala snage da se vrati. Parondovi momci su dobro igrali u napadu i iskoristili sve šanse koje su im pružene. Stalno su vodili sa četiri ili pet golova, a Nemci su se približili na 24:21. Handavi i odbrana bili su nepogrešivi. Međutim, odgovor na to bila je nova serija, ovaj put od 4:0 za najvećih +7. Na kraju je Egipat pobedio sa ubedljivih pet golova i boriće se za medalje. Najefikasniji na meču bili su Kun i Gola iz Nemačke sa po šest golova, dok su Omar i Zein imali po pet golova u Egiptu. Vredi napomenuti da su ovu utakmicu sudili makedonski sudije Nikolov i Načevski. Ovo je korak napred sa Svetskog prvenstva u januaru, kada su Egipćani na svom terenu izgubili na sedmercima od Danske. U polufinalu Egipat će igrati sa Francuskom, dok je ranije bilo poznato da će se Španija suočiti sa Danskom. Polufinalne utakmice igraju se u četvrtak ujutru, a veliko finale je u subotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here