Milan Đukić – “Od profesionalnog dela ARKUS lige očekujem “NPN“

0
216

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Asocijacije rukometnih klubova Super lige, na mesto predsednika Upravnog odbora ARKUS reizabran je Milan Đukić. Klubovi su tom prilikom izrazili i veliko zadovoljstvo zbog dobre organizacije, koja je krasila najviši rang srpskog rukometa za muškarce tokom čitave sezone, uprkos pandemiji korona virusa.

Sa prvim čovekom Asocijacije razgovarali smo o izazovima sa kojima se društvo superligaša susrelo od osnivanja, o novom mandatu koji mu je poveren, ali i očekivanjima i planovima za narednu sezonu.

Na čelu Upravnog odbora ARKUS lige bićete i u novom mandatu. Kakve utiske nosite iz prethodnog?

  • Moj glavni utisak iz prethodne dve sezone jeste da je ARKUS liga opravdala svoje postojanje, svrhu i cilj osnivanja. Ove dve godine pokazale su svu dalekosežnost pogleda klubova osnivača. Njih 12, na bazi dobrovoljnosti, a sa željom da samostalno i udruženo upravljaju sopstvenim, najvišim rangom muškog rukometa u Srbiji, osnovali su ARKUS ligu. ARKUS liga potvrdila je i osnovni postulat, koji uporno zastupam dugi niz godina, a to je da je klub nukleus rukometa i da klubovima nisu potrebni nikakvi protektorati, niti visoki predstavnici. Ako je klub sposoban da oformi selekcije, okupi igrače, stručni štab, upravu i takmiči se u najvišem stepenu, onda više takvih klubova sigurno može zajedničkim snagama, u interesu svih, da uredi samo takmičenje.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se do sada susretali u organizaciji takmičenja?

  • Kada god pomislite da ste sve već videli i doživeli, život krije novo iznenađenje. Tako je i u poslu i sportu. Pre dve godine bio sam ubeđen da će ,,regularnost“ biti najveći izazov. Sa strepnjom sam gledao na svaki potez profesionalnog dela uprave, a onda se dogodio virus COVID-19. Ko je mogao da sanja da će nam virus zadati najveće probleme? Period pandemije obeležio je prve dve godine postojanja lige, ali zahvaljujući profesionalnom radu kvarteta profesionalaca – direktora lige, pomoćnika direktora za sudijska pitanja, sekretara, marketing menadžera, kao i samih klubova učesnika, dve sezone koje su za nama prošle su bez incidenata, problema, skandala, bez narušavanja bilo kog pravila. Čestitam svima na profesionalnom pristupu i odnosu prema ARKUS ligi.

Kako gledate na nedavno okončanu sezonu?

  • Sezona 2020/21. jedna je od te dve “COVID sezone“ i odigrana je u specifičnim uslovima – bez publike, u skladu sa preporukama državnih organa i merama zaštite od širenja korona virusa. Deo timova je imao problem sa igračima koji su se inficirali virusom, ali na svu sreću nije bilo masovnog zaražavanja, tako da takmičarske i klupske obaveze nisu bile ugrožene. Svaki klub se snalazio najbolje što je umeo. Sezona je završena regularno i uz spektakularnu dodelu pehara i priznanja timovima i pojedincima. I sama proslava pokazatelj je zašto nam je potrebna ARKUS liga. Pustite nas da sami smišljamo i pratimo trendove većih liga od ARKUS.

Šta očekujete od novog mandata?

  • Očekujem da, sada prošireni i na žensku Super ligu, svi zajedno iznova pokažemo profesionalizam. Od klubova ujedno očekujem parlamentarizam i odgovornost, dok od Upravnog odbora očekujem striktno poštovanje Statuta ARKUS lige. Ta očekivanja su na neki način i obaveza za sve.

Koji su ključni i primarni planovi ARKUS lige za narednu sezonu?

  • Od profesionalnog dela ARKUS lige očekujem “NPN“ – neutralnost, profesionalizam i nezavisnost. Ako svako ispuni samo ono što se od njega očekuje, biće to treća uspešna sezona ARKUS, a nadam se da će tako i biti. Svim klubovima želim uspešnu ARKUS 2021/22. sezonu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име