INTERVJU: Mateja Kavčić – “Želimo da se u Evropi pokažemo kao najbolji!”

0
200

Veliki pozdrav Mateja, nama je ovo velika čast. Postavićemo Vam par pitanja u vezi državnog prvenstva. U pitanju je rukomet na pesku. Zanimljiva činjenica je isto to da ste nam prvi sagovornik iz Slovenije.

Kao i uvek pitamo sagovornike kako su se opredelili za rukomet. Da li možete Vi da nam kratko kažete kako je rukomet postao Vaša ljubav?

  • U školi sve su cure počele da igraju rukomet pa sam počela i ja. Zaljubila se i ostala najduže od te moje generacije i još sam tu – rukomet mi je u krvi.

Trenutno ste vrlo aktivni u Rukometnom savezu Slovenije. Da li možete da nam nabrojite koje sve funkcije imate i da li Vam je teško da budete stalno aktivni?

  • Zapošljena sam na projektu nacionalnih grana sportskih škola u kom imamo rukometne treninge u srednoj školi, tako da svaki dan počinjem sa rukometnim treningom u školi. Nakon toga radim kao koordinator za mini rukomet, u stručnom štabu seniorske ekipe sam tehnički vođa a vodim i rukomet na pesku. Volim rukomet i svakako mi aktivan način života odgovara.

Što se tiče ovog intervjua pisaćemo o rukometu na pesku. Kada ste prvi put stali na pesak i kakav je osećaj bio?

  • Prvi put sam stala na pesak 2008 godine. Bilo je fenomenalno. Sa koleginicom Tamarom organizovali smo prvi turnir u Ajdovščini na kom sam i igrala. Zaljubila sam se i u pesak i želim ga približiti ostaloj populaciji pošto smatram da mogu kroz rukomet na pesku igrači i igračice mnogo napredovati kroz igru na kraju sezone i ostati spremni za novu sezonu a pritom ostati u svom sportu.

Već duži vremenski period ste aktivni u kategoriji „Beach handball“. Ko su Vaši saradnici i da li ste zadovoljni kako teče ta priča?

  • Svakako bi želeli da bi priča ide brže, a svakako ne može da se preskoče neke stvari. Pokušali smo na različite načine i sad smo pokrenuli projekat gde radimo sa mlađima. Imamo prezentacione treninge na Kampu RZS za najmlađe, sad ta kategorija (2004) ide na EP. Videćemo kako stojimo u Evropi ali cilj je ići dalje. Inače su moji saradnici ljudi koji su se u tom vremenu oduševili rukometom na pesku, odradili i edukacije kao treneri na EHF kursu a neki su i bili igrači.
  1. i 13. juna organizujete državno takmičenje. U pitanju je beach handball. Kategorija 2004. i mlađe. To će Vam poslužiti da odaberete najbolje koji će sačiniti reprezentaciju koja će igrati na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj. Da li ste zadovoljni kako teku pripreme za taj događaj?
  • Jesmo zadovoljni, svakako bi želeli da imamo još neke dodatne pripreme ali su sigurno zbog covid situacije neke stvari su teške za realizaciju. Svakako već smo počeli sa treninzima, sad će se održati državno, nakon toga slede izbori i onda pripreme pre odlaska na EP.

U pomoć ste pozvali Lazara Miškova iz Srbije koji je poznat u Evropi što se tiče rukometa na pesku. Ko će mu praviti društvo sa Balkana?

  • Pošto sam ja na EBT finalu u Španiji svakako mi treba neko iskustvo koje mogu pronaći kod mog drugara Lazara. Pored iskusta ima kvalitet u organozaciji i mogu mu prepustiti vođenje našeg državnog takmičenja. Sa slovenačke strane drušvo mu 6.6. prave još Petar Terčič, vođa reprezentacije i selektor za devojke Matej Marinac i pomoćni trener Marko Cencič (svi EHF treneri). 13.6. vraćam se ja nazad gde ću biti pomoćnik selektoru muške reprezentacije mlađih, Jaki Peterlinu i pomoćnik Niku Stojanoviću.

Planovi u budućnosti?

  • Raditi na promociji, dobiti još više igračica i igrača na pesku, polako želimo da počnemo sa ligom u narednoj sezoni a svakako graditi temelje na mlađima, da postanu ozbiljna seniorska ekipa koja će parirati i najboljima u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име