Hrvatska rukometna reprezentacija spremna je za Svetsko prvenstvo koje se održava u Egiptu od 13. – 31. januara 2021. godine. Jedanaest dana priprema, uz utakmicu EHF EURO Kupa sa Španijom brzo je prošlo. Na svu sreću, veće povrede mimoišle su reprezentaciju, baš kao i korona virus, i Hrvatska će u Aleksandriju gde će igrati utakmice prvog kruga, otputovati u jačem sastavu nego što je i počela pripreme. Naime, reprezentaciji se priključio Igor Karačić. Nakon kontrole koja je trajala gotovo ceo dan, došle su odlične vesti. Sjajni Mostarac dobio je zeleno svetlo i ide u Egipat te će biti u najdražoj majici. Zato je selektor Lino Červar morao da čeka poslednji trening pre nego što je doneo tešku, ali neminovnu odluku i zahvalio dvojici igrača. U Egipat tako ne idu levo krilo Lovro Mihić i desni bek Šime Ivić. Inače, zbog korona virusa Svetska rukometna federacija (IHF) dopustila je svakoj reprezentaciji da u Egipat povede20 igrača.

Svetsko prvenstvo u Egiptu biće 14. na kom nastupa hrvatska rukometna reprezentacija. Od samostalnosti do danas Hrvatska nije propustila nijednu svetsku smotru i to je svojevrsni fenomen. Pritom je osvojila jedno zlato (2003.), tri srebra (1995., 2005., 2009.), i jednu bronzu (2013). Upravo ta bronza iz Španije od pre osam godina poslednja je Hrvatska medalja na svetskim prvenstvima. I silan motiv ovom naraštaju da konačno prekine taj dugački post. Po ukupnom učinku osvojenih medalja  Hrvatska je na deobi sedmog mesta zajedno s Danskom. Vodeća je Francuska koja ima šest titula svetskih prvaka, jedno srebro i četiri bronze. Inače reprezentacija Hrvatske je do sada na svetskim prvenstvima odigrala 111 utakmica. Ima 82 pobede, 4 remija i 25 poraza.

Kao što je poznato, žreb je Hrvatsku na ovom prvenstvu smestio u grupu C zajedno s Japanom, Angolom i Katarom. Tri najbolje reprezentacije iz svake grupe idu dalje. I tu objektivno ne bi trebalo da bude problema. Ono što Hrvatska želi jeste maksimalni učinak, odnosno da prenese četiri boda. Prvu utakmicu, Hrvatska igra 15. januara u 18:00h (19:00 sati lokalno) protiv Japana. Dva dana kasnije u istom terminu sledi utakmica s Angolom, i konačno 19. januara, ponovo u 18:00 sati, čeka je okršaj s Katarom.

O drugom krugu za sada niko ne razmišlja. Sve misli selektora Lina Červara i igrača okrenute su prvoj utakmici s Japanom. Uzrečica da idu utakmicu po utakmicu zaista je na delu. Evo i selektorovih razmišljanja uoči puta na poprište svetskog prvenstva, i konačnog spiska putnika na kom nema Lovra Mihića i Šime Ivića, ali tu je Igor Karačić:

  • Igrači su dali sve od sebe i naravno da bi svatko želio nastupiti na Svjetskom prvenstvu, ali morali smo odabrati 20. Moram pohvaliti igrače za njihovo držanje prema reprezentaciji, ali na toj poziciji imamo već dva krila i Lovro Mihić je razumio da je to logična odluka. Šime Ivić je više puta bio pozvan i uvijek je u krugu reprezentacije, ali već imamo dva ljevaka, i u ovom trenutku, kad imamo Cindrića i Karačića koji danas nisu trenirali punom snagom, kao i Duvnjaka koji je iscrpljen, morali smo dati prednost tome. Oni su naravno doprinijeli našem radu. Igor Karačić ide s nama, on radi pod posebnim programom i mislim da će on na kraju, kad bude trebalo dati sve od sebe.

SPISAK REPREZENTATIVACA ZA SVETSKO PRVENSTVO:

MARIN ŠEGO – MONTPELLIER HB

IVAN PEŠIĆ – MC MESHKOV BREST

MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL

IVAN ČUPIĆ – RK VARDAR 1961

ZLATKO HORVAT – RK METALURG SKOPJE

MANUEL ŠTRLEK – TELEKOM VESZPREM HC

DAVID MANDIĆ – RK PPD ZAGREB

ŽELJKO MUSA – SC MAGDEBURG

MARINO MARIĆ – MT MELSUNGEN

ILIJA BROZOVIĆ–TSV HANNOVER-BURGDORF

MARIN ŠIPIĆ – RK PPD ZAGREB

LUKA CINDRIĆ–BARCA

DOMAGOJ DUVNJAK–THW KIEL

JANKO KEVIĆ–RK NEXE

IGOR KARAČIĆ -LOMZA VIVE KIELCE

MARKO MAMIĆ–SCDHFK LEIPZIG

HALIL JAGANJAC–RK NEXE

JOSIP ŠARAC – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO

IVAN MARTINOVIĆ–HCHANNOVER-BURGDORF

LUKA ŠEBETIĆ–TREMBLAY EN FRANCE HANDBALL

STRUČNI ŠTAB:

LINO ČERVAR, SELEKTOR

HRVOJE HORVAT, TRENER

MILJENKO RAK, KONDICIONI TRENER

MATIJA BILUŠIĆ, TRENER GOLMANA

DAMIR KAJBA, FIZIOTERAPEUT

FILIP ŠIMUNOVIĆ, FIZIOTERAPEUT

TOMISLAV KUKIN, LEKAR

IVICA UDOVIČIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH SELEKCIJA

IGOR VORI, SPORTSKI DIREKTOR MUŠKIH SELEKCIJA

IVICA MARAŠ, TEAM MANAGER

ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име