SEĆANJA: 16 godina Hrvatskog OI zlata u Atini!

0
271

Godine brzo lete. Ali bez obzira na to, uvek je lepo prisetiti se velikih datuma i uspeha hrvatskog sporta, a posebno hrvatskog rukometa.

Olimpijske igre u Atini 2004. godine, bile su i ostale Igre koje će Hrvati dugo, dugo pamtiti. Naime, samo 16 meseci nakon što je na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2002. godine Hrvatska dodirnula dno i bila poslednja, 16-ta, s Linom Červarom na čelu, ta je reprezentacija postala i svestki prvak i olimpijski pobednik. I zauvek se upisala u istoriju.

Prisetimo se još jedanput tog čudesnog puta. Sve je u Atini počelo s Islandom i uverljivom pobedom 34:30. Nakon toga sledila je uobičajena drama protiv Slovenije, ali i pobeda 27:26. S Južnom Korejom se igralo u 09:30 i to je za mnoge bio veći problem od Korejaca na terenu. Pospanci su na kraju uspisali i treću pobedu 29:26 s briljantnim Mirzom Džombom koji im je “ugurao” 9 komada. Novo mučenje sledilo je protiv Rusije. Na poluvremenu je ta reprezentacija vodila 14:10. Nastavak su Hrvati dobili 16:11 i potvrdili nastup u četvrtfinalu. Sa Španijom se rešavalo pitanje pobednika grupe i lakšeg suparnika u nokaut fazi. Furija je zbrisana s 30:22 i poslana na Nemačku, a Hrvati su išli na domaćina Grčku. I dakako, rutinski odradili i taj posao s konačnih 33:27. Svet i danas pamti „čudesnu vratolomiju i pogodak“ Nikše Kaleba. U polufinalu je Hrvatsku čekala Mađarska. Stari, dobro poznati suparnik, ali i stalna mušterija. Ni tu pobeda nije dolazila u pitanje ni jednog trenutka, jer je svoj poseban dan imao Ivano Balić s devet pogodaka.

Finale s Nemačkom. Kao i godinu dana ranije finale Svetskog prvenstva u Portugalu bilo je dramatično do bola. Vodili su reprezentativci Hrvatske, ali i gubili. Padali i dizali se do konačnih 26:24, i drugog rukometnog olimijskog zlata u istoriji.

OLIMPIJSKI POBEDNICI U ATINI 2004. GODINE:

1.VENIO LOSERT
12. VLADO ŠOLA
16. VALTER MATOŠEVIĆ
2. NIKŠA KALEB
4. IVANO BALIĆ
6. BLAŽENKO LACKOVIĆ
7. VEDRAN ZRNIĆ
9. IGOR VORI
10. DAVOR DOMINIKOVIĆ
11. MIRZA DŽOMBA
14. DRAGO VUKOVIĆ
15. SLAVKO GOLUŽA
17. GORAN ŠPREM
18. DENIS ŠPOLJARIĆ
19. PETAR METLIČIĆ

STRUČNI ŠTAB:
SELEKTOR: LINO ČERVAR
TRENER: IRFAN SMAJLAGIĆ
TRENER GOLMANA: ZDENKO ZORKO
DOKTOR: JOSIP FELDBAUER
FIZIOTERAPEUT: MILORAD SAKRADŽIJA (pok)
FIZIOTERAPEUT: STANISLAV PEHAREC
KONDICIONI TRENER: MILJENKO RAK
VOĐA DELEGACIJE: IVICA UDOVIČIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here