ZAKLJUČAK: Žuti karton arbitri koriste pogrešno!

1
55

Uloga žutog kartona je anulirana i omalovažena zbog loše primene od strane rukometnih sudija (njihovih mentora i kontrolora).

Dugi niz godina sudije koriste žuti karton kao opterećenje i balast koga se treba što pre otarasiti kako bi se popunile rubrike u zapisniku i zadovoljila pravila igre – kontrolori. Iz takvog stava, žuti karton se pokazuje za prekršaje koji nemaju težinu progresije i samim tim ne služi ničemu.

Potrebno je vratiti tu divnu funkciju žutog kartona i koristiti ga za ono što mu je svrha.

On pomaže sudijama, igračima i ljubiteljima rukometa da jasno uoče liniju progresije koja je postavljena na utakmici. Igrače ne treba odmah kažnjavati isključenjem iz igre na vremensku kaznu jer to nije u interesu rukometnog sporta.

Žuti karton deluje preventivno i ukazuje da je prekršaj, za koji je dobijen, u nivou progresivnog kažnjavanja, tako da daje drugu šansu igračima da svoje prekršaje prilagode postavljenoj liniji progresije.

Tako je svima jasno da za nepoštovanje te linije sledi kazna vremenskog udaljavanje iz igre. Sudijama je zadatak da deluju preventivno na sve događaje na terenu kako bi utakmica bila što kvalitetnija i odigrala se u lepoj i sportskoj atmosferi.

Naravno da se za grublje i prekršaje sa jakim intenzitetom on ne treba pokazivati jer tada preventiva i davanje druge šanse igraču nije potrebno – zasluženo. Takve igrače odmah treba kazniti vremenskim kaznama.

Moramo i da izbacimo ovaj klip – kad se već ukida žuti karton zašto ne i koraci? 

Zašto tako mislimo, pogledajte na sledećem video snimku:

1 KOMENTAR

  1. Nemojmo mešati činjenice za koje nismo sigurni da su tačne. Ideja za smanjivanje davanja žutih kartona radi ubrzanja igre , potekla je od rukometnih stručnjaka – trenera.
    Po njima , ta kazna je samo administrativna i usporava igru. Žuti karton je potrebno zadržati, samo je potrebno jasno usaditi za sta se može dati a za šta ne…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име