Rukometni vremeplov: Debitovale ekipe Ribara i Rajkinca!

U proleće 1955. godine, na Malom stadionu DTV Partizan I u Jagodini, održan je rukometni turnir, uz učešće osam muških ekipa i dve ženske. S obzirom da su to bili organizovani počeci igranja malog rukometa vladalo je veliko interesovanje, a štamparija „Novi Put“ je besplatn odštampala plakate. Turnir je pratilo preko 600 ljubitelja ovog sporta. Bio je zapažen nastup prvih ekipa sa sela – Ribara i Rajkinca.

Inicijatori ovog turnira su prof. Miroslav Vojinović – Ješa (UŠ) i Jovan Cvetković, nastavnik Škole učenika u privredi, inače jedan od prvih igrača velikog im malog rukometa u Jagodini. Vojinović je izveo četiri ekipe – Učiteljac A i Učiteljac B (muški) i dve ženske ekipe, koje su odigrale propagandnu utakmicu. Igrački najveštiji (većina koji su igrali veliki rukomet – D. Stefanović, Lj. Miletić i P. Petrović), nastupili su za RK Mladost. Prijatno je i iznenadila ekipa Škole učenika u privredi (ŠUP), pa i Partizana II.

Ovaj turnir delovao je u Pomoravlju popularistički, pa su u mnogim mestima, ne samo gradovima, formirane ekipe, koje su se uključile u redovna takmičenja, najpre nastupajući na prigodnim i revijalnim turnirima.

RK Mladost (Jagodina) 1955. godine: Tomislav Antonijević, Milorad Anđelić, Vlastimir Despotović, Dragan Grbić (stoje), Svetislav Antonijević, Tomislav Pavlović, Radomir Lukić, Miodrag Stojanović i Radmilo Živić

Učiteljci uzalud džentlmeni…

U takmičarskoj 1954/55. godini u Pomoravskoj ligi, učestvovalo je šest ekipa. Prvenstvo je proteklo u znaku superiornosti lokalnih rivala – Partizan II (Učiteljska škola) i Mladosti, a prijatno je iznenadio debitant Radnički iz Ćuprije, osvojivši 3. mesto.

Partizan II (Jagodina)      10           8              0              2              142:73   16

Mladost (Jagodina)          10           8              0              2              93:57     16

Radnički (Ćurpija)            10           6              0              4              116:97   12

Partizan (Svilajnac)          10           5              0              5              60:110   10

Iskra (Jagodina)                10           2              0              8              71:116    4

Partizan I (Jagodina)        10           1              0              9              67:105   2

Partizan II je prepustio RK Mladost učešće u kvalifikacijama.

Međutim, pitanje novog prvaka nije rešeno na terenu već za zelenim stolom Rukometnog saveza Srbije! Domaća ekipa Mladost je od gotovine, dobila „veresiju“. Naime, u odlučujućem susretu je deklasirala favorizovanu ekipu Vojne Pošte 2277 (Kruševac), savladavši je sa 11:5. Partizan II je prepustio Mladosti da učestvuje u kvalifikacijama. U stvari u toj „igri“ je dobila ekipa Dedinja iz Beograda, jer je obezbedila prolaz u Srpsku ligu.

Uzalud je bila žalba RK Mladost i urgencije, na odluku o registraciji utakmice službenim rezultatom – 5:0 za ekipu VP 2277 iz Kruševca.

Oba dana odigrane su i predigre: Partizan I – Iskra 13:8 (muškarci), odnosno Mladost – reprezentacija Jagodine 12:10 (žene).

inače turnir je održan na malom stadionu DTV Partizan, a pratilo ga je preko 1000 gledalaca, što je za tadašnje prilike bilo odista za ugledanje drugim gradovima.

Od početka 1953. gledalište na stadiončetu DTV Partizan u Jagodini
Please follow and like us:

Ostavite odgovor

U skladu s novom Evropskom regulativom, Rukometni Žurnal je nadogradio politiku privatnosti i korišćenja kolačića. Sportski Žurnal koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sistema oglašavanja.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Sadržaj sa sajta je zaštićen